Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Karpatka z kremem bawarskim i jagodami

                          Dawno już nie robiłam karpatki, a ta którą dzisiaj wam prezentuję nie jest taka zwyczajna. Dwa blaty ciasta parzonego przełożone kremem bawarskim (ostatnio mój ulubiony krem!) z jagodami. Prawdziwie letnie ciasto. Pieczcie póki jeszcze dostępne są świeże jagody, bo mrożone się tu nie sprawdzą. 

Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny.

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek

Masło i wodę umieścić w garnuszku, roztopić, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się masy dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa stanie się szklista i będzie odchodziła od brzegów garnka. Wystudzić.

Do wystudzonej masy kolejno wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Gotową masę podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 32x23 wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rozsmarować porcję ciasa, wyrównać. Piec w temperaturze 200o przez 25-30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie można otwierać drzwiczek piekarnika!). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Krem bawarski z jagodami:

  • 900g śmietanki 30%
  • 400g mleka
  • 120g cukru
  • 8 żółtek
  • 24g żelatyny
  • 120g wody
  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki jagód

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 400g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem, dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem po tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć ubić pozostałą smietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Gotowym kremem przełożyć karpatkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



piątek, 28 lipca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto figa z makiem

    Lubicie figi? Ja bardzo! Są doskonałe zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Teraz jest najlepszy czas na nie więc korzystajcie. Ja zaczynam klasycznie. Cias

  • Fale Dunaju ze śliwkami

    Dzisiejsze ciasto to dobrze znany wszystkim klasyk. Do jego przygotowania od dawna namawiał mnie tato, bo wspomina je z dzieciństwa. Moja lista ciast do upiecze

  • Biszkopt z mango, kremem kokosowym i malinami

    To jedno z pyszniejszych ciast na blogu. Biszkopt genueński, mango, krem kokosowy i glazura z białej czekolady. Bardzo lekkie i owocowe ciasto. Biszkopt genueńs

Komentarze
2017/07/28 08:15:18
Cześć,
u mnie tak samo jak u Ciebie nie było dawno karpatki. I chyba przed tygodniem padł wybór na to ciasto, tylko zamiast jagód były borówki. Ten krem bawarski jest godny wytestowania i na pewno go wypróbuje.
ps. Ładne kwiaty w tle na zdjęciu, dodają fajny kontrast
-
Gość: amaranthrose, *.play-internet.pl
2017/07/28 13:11:32
Dziękuję! Tak, krem bawarski jest przepyszny i jeśli jeszcze nie próbowałaś to naprawdę polecam. Zdjęcie robione na balkonie u babci:)
-
2017/08/05 14:31:18
Jeszcze nie próbowałam robić kremu bawarskiego, ale wygląda super :) Ogólnie Twoja karpatka tak mnie kusi, że ślinka cieknie! mniam :)
-
2017/08/05 22:11:21
JudikSpróbuj koniecznie, ja się zakochałam w tym kremie. Jest genialny!