Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto maślankowe z agrestem

                       Na weekend przygotowałam dla was bardzo prosty przepis. Ciasto na maślance z agrestem. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilka chwil, a jest naprawdę pyszne. Miękkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość, z kwaśnym, orzeźwiającym agrestem. Porcja jest duża więc wystarczy na cały weekend. Spróbujcie!

Przepis znalazłam tutaj, podaję z moimi małymi zmianami. 


Składniki:

  • 600g mąki
  • 400ml maślanki
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g agrestu
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić na małym ogniu i wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać maślankę, wystudzone masło i zmiksować na niskich obrotach miksera. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 22x33cm. Na wierzchu ułożyć agrest. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub dłużej do suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


piątek, 21 lipca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

    Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z li

  • Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą

    Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą. Pomyślicie, że zwariowałam, no bo jak to kawa i rabarbar. Z rabarbarem na blogu było już chyba wszystko. Dlatego

  • Kisielowe ciasto cytrynowe

    To ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Kiedyś moje ulubione. Zawsze piekła je moja mama, a z czasem ja sama. Zwykłe ciasto ucierane, ale ma w sobie coś co