Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kremem bawarskim

                     Uwielbiam ten czas gdy pojawiają się letnie owoce. Jest wtedy tyle możliwości. W głowie mam tyle pomysłów, że nie wiem czy ze wszystkim zdążę. Dlatego w dzisiejszym cieście umieściłam aż trzy rodzaje owców. W środku jogurtowego ciasta są borówki amerykańskie i maliny, a na wierzchu truskawki. Całość przełożona lekkim kremem bawarskim. Ciasto idealne na lato. Polecam!

 Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny. 

Składniki na ciasto:

  • 1 duże jajko
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść malin
  • garść borówek amerykańskich lub jagód
  • 500g truskawek

Wszystkie składniki, w tym także jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą i odłożyć. W misce szpatułką wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, jeszcze raz krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać maliny i borówki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x35cm. Na wierzchu ułożyć truskawki przekrojone na pół. Piec w temperaturze 170przez 50-60 minut lub dłużej do suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty. 

Krem bawarski:

  • 450g śmietanki 30%
  • 200g mleka
  • 60g cukru
  • 4 żołtka
  • 12g żelatyny
  • 60g wody
  • 1 laska wanilii

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 200g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem i dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę żółtek do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem lekko zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć, ubić pozostałą śmietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta jogurtowego. Schłodzić w lodówce.

Glazura:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • sok z pół pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać cukier, sok z pomarańczy i wymieszać. Wystudzić. Tężejącą glazurę za pomocą pędzelka rozprowadzić po cieście. Schłodzić w lodówce. 


czwartek, 06 lipca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto maślankowe z agrestem

    Na weekend przygotowałam dla was bardzo prosty przepis. Ciasto na maślance z agrestem. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilka chwil, a jest naprawdę pyszn

  • Charlotte Royale truskawkowo-waniliowa

    Charlotte Royal po raz pierwszy zobaczyłam oczywiście w programie bake off. Już wtedy wiedziałam, że na pewno ją zrobię. Bardzo pomysłowe ciasto, z powodzeniem

  • Ciasto jogurtowe z morelami

    Prawdziwie letnie ciasto. Idealne na deser, podwieczorek, albo na wycieczkę. Cudownie wilgotne, pachnące wanilią ciasto jogurtowe z soczystymi morelami. Do przy

Komentarze
2017/07/11 14:45:54
Też mam tak jak przychodzi czas owoców lata, że nie mogę się zdecydować :) Cudowne ciacho :)