Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto drożdżowe z kokosem i porzeczkami

                          Dzisiaj mam dla was dość nietypowe ciasto. Drożdżowe, ale nie takie zwyczajne. Do ciasta dodałam maślanki, dzięki czemu jest ono delikatne i długo zachowuje świeżość. Na wierzch ciasta wyłożyłam nadzienie kokosowe i czerwone porzeczki oraz kruszonkę kokosową. W trakcie pieczenia, gdy ciasto zaczęło rosnąć, masa kokosowa nieco zmieszała się z ciastem. Dzięki temu ciasto ma kokos i porzeczki nie tylko na wierzchu ale też w środku. Idealny wypiek na lato szczególnie w sezonie na świeże owoce. Polecam!

przepis własny

 

 

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maślanki

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, maślankę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone masło. Jeszcze raz wyrobić. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenie objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25x38cm. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Warstwa kokosowo-porzeczkowa:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 300-400g czerwonej porzeczki

Jogurt, jajka, cukier i wiórki kokosowe krótko zmiksować i przełożyć na ciasto drożdżowe. Posypać z wierzchu porzeczkami.

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 50g cukru
  • 70g masła

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Tuż przed włożeniem do piekarnika posypać ciasto kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut (ja piekłam 30 minut na dwóch grzałkach i następnie ok. 20 minut tylko na górnej grzałce).

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki maślanki

Cukier puder i maślankę rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Udekorować lukrem wystudzone ciasto. 


środa, 19 lipca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy