Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Rolada biszkoptowa z kremem chałwowym i rabarbarem.

                    Zobaczyłam ostatnio na jednym z blogów połączenie chałwy i rabarbaru i bardzo mnie to zaciekawiło. Postanowiłam zaryzykować. Przygotowałam lekką, biszkoptową roladę z karmelizowanym rabarbarem i kremem chałwowym. I muszę przyznać, że to bardzo zgrane połączenie smaków. Kwaśny rabarbar i słodka chałwa to duet wyśmienity. Polecam na weekend!

Przepis na biszkopt z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 115g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, jak na bezę. Kolejno dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. ok. 28x42cm (użyłam blachy z piekarnika). Piec w temperaturze 180o przez 10-12 minut. W tym czasie rozłożyć bawełnianą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Ściągnąć papier, zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia. 

Rabarbar:

  • 300-400g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Rabarbar pokroić na kawałki 1,5cm. Cukier wysypać na patelnię, zalać wodą. Podgrzewać na małym ogniu, kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie złoty, wrzucić rabarbar. Gotować na wolnym ogniu aż rabarbar zmięknie. Wystudzić.

Krem chałwowy:

  • 350ml śmietany 30%
  • 150g chałwy
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać chałwę i zmiksować na wolnych obrotach. Dodać żelatynę i zmiksować. Krem schłodzić.

Biszkopt rozwinąć. Wyłożyć rabarbar, a następnie rozsmarować krem chałwowy, zostawiając wolne brzegi. Szybko zwinąć ponownie roladę. Schłodzić  lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


piątek, 09 czerwca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasteczka marcepanowe

    Kruche ciasteczka o delikatnym migdałowym smaku. Bezproblemowe i ekspresowe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej herbaty. Nie trzeba ich bardziej reklamowa

  • Tort szpinakowy z galaretkami i truskawkami

    Tort piekłam już jakiś czas temu, na urodziny dziadka. Na cieście szpinakowym, mocno cytrynowym. Z kremem ze słodkiej śmietanki i kwaśnej śmietany (ostatnio mój

  • Babka drożdżowa z budyniem agrestowo-truskawkowym

    Obiecuję, że to już ostatnia babka na blogu. Bardzo polubiliśmy ostatnio babki drożdżowe i piekłam je na zmianę z babkami gotowanymi. Tym razem nadziałam swoją