Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto jogurtowe z morelami

                                Prawdziwie letnie ciasto. Idealne na deser, podwieczorek, albo na wycieczkę. Cudownie wilgotne, pachnące wanilią ciasto jogurtowe z soczystymi morelami. Do przygotowania w piętnaście minut, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Tak niewiele pracy, a taki pyszny efekt. Korzystajcie z przepisu, bo właśnie pojawiły się morele. Równie pyszne będzie z truskawkami, porzeczkami, malinami czy jagodami. 

 Przepis z mojewypieki.com, podaję z moimi zmianami. 

 

 Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 700-800g dojrzałych moreli

Wszystkie składniki, także jogurt, powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misce wymieszać (szpatułką lub rózgą) jajko, olej i cukier. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać mąkę z sodą i proszkiem, wymieszać krótko, tylko do połączenia. Ciasto będzie gęste i może wyglądać na nieco zważone. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie ok. 25x35cm), wyrównać. Ułożyć owoce, rozcięciem ku górze. Piec w temperaturze 170o przez 50-60 minut lub dłużej do suchego patyczka. Ostudzić, można oprószyć cukrem pudrem. 


wtorek, 06 czerwca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Charlotte Royal truskawkowo-waniliowa

    Charlotte Royal po raz pierwszy zobaczyłam oczywiście w programie bake off. Już wtedy wiedziałam, że na pewno ją zrobię. Bardzo pomysłowe ciasto, z powodzeniem

  • Wuzetka chałwowo-malinowa

    Dzisiaj mam dla was zupełnie nową wersję dobrze znanego wszystkim ciasta. Tak naprawdę poza ogólnym wyglądem niewiele ma wspólnego z klasyczną wuzetką. Biszkopt

  • Ciasto półkruche z rabarbarem, malinami i bezą

    Wraz z końcem kwietnia na targowiskach pojawił się rabarbar. Wreszcie! To warzywo, które daje nieskończenie wiele możliwości. Uwielbiam je i mam nadzieję, że wy