Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto czekoladowo-orzechowe z musem truskawkowym i kremem z kwaśnej śmietany

                            Na weekend mam dla was pyszne, letnie ciacho. Czekoladowo-orzechowy spód, mus z truskawek i krem z kwaśnej śmietany. Ciasto czekoladowe jest puszyste i wilgotne, z kawałkami orzechów, które przyjemnie chrupią pod zębami. Mus truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku dzięki redukcji wody, naprawdę polecam ten sposób przygotowania, rewelacja! No i krem z kwaśnej śmietany to prawdziwa wisienka na torcie. Musicie tego spróbować. 

przepis własny

 

 

Ciasto czekoladowo-orzechowe:

  • 250g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g grubo mielonych orzechów włoskich
  • 200g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70ml mleka
  • 250ml wody gazowanej

W jednej misce roztrzepać jajka, mleko, roztopione masło i wodę gazowaną. W drugiej misce wymieszać mąką, cukier, orzechy, kakao, proszek do pieczenia. Zawartość obu misek połączyć. Krótko wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Mus truskawkowy:

  • 1 3/4 kg truskawek
  • 100g cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny

Truskawki pokroić na kawałki i wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż woda nieco odparuje. Zmiksować blenderem na gładki mus. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody. Dodać żelatynę do jeszcze ciepłych truskawek i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem z kwaśnej śmietany:

  • 700g kwaśnej śmietany 18%
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier i zmiksować. Dodać letnią żelatynę i zmiksować. Krem wyłożyć na mus.

Dodatkowo:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Dodać olej i wymieszać. Przełożyć czekoladę do sztywnego worka, odciąć niewielki rożek i udekorować ciasto. Schłodzić najlepiej przez całą noc. 


piątek, 23 czerwca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Brownie z oreo i porzeczkami

    Jeszcze przed weekendem zdążyłam z nowym wpisem. Ciasto co prawda wymaga włączenia piekarnika, ale tylko na 20 minut, więc może dacie radę upiec, mimo upałów. B

  • Rodzinne ciasto czekoladowe

    Mam dzisiaj dla was bajecznie proste, zupełnie bezproblemowe ciasto czekoladowe. Rodzinne, bo porcja na dużą blachę. Delikatne, wilgotne, rozpływające się w ust

  • Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i musem z rabarbaru

    Ciasto, które piekłam w ubiegły weekend. Na czekoladowym spodzie, z delikatnym kremem kokosowym i musem z rabarbaru. Krem kokosowy przygotowałam klasycznie ze ś

Komentarze
2017/06/23 16:48:25
Zapowiada się rewelacyjnie :) Ciekawi mnie ten krem z kwaśną śmietaną.
-
2017/06/29 16:29:45
Wygląda bardzo apetycznie!