Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka kruche z maszynki

                     Dzisiaj na blogu klasyka! Kruche ciasteczka przeciskane przez maszynkę. Na pewno dobrze je znacie, nie raz kupowaliście je w sklepie czy w cukierni. Przygotowałam dla was naprawdę dobry przepis. Ciastka są idealnie kruche, maślane, rozpływają się w ustach. Spróbujcie, a jestem pewna że często będziecie do nich wracać.

przepis własny

 

 Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Do dekoracji:

  • biała czekolada
  • gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do mielenia mięsa z nakładką do ciastek i wyciskać dowolne kształty. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Przed pieczeniem dobrze jest jeszcze ciastka schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut. Z podanej porcji powinny wyjść dwie duże blachy ciastek. 

Po ostudzeniu dowolnie udekorować. U mnie gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz biała czekolada i wiórki kokosowe. Bez dodatków też smakują świetnie.


czwartek, 29 czerwca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ptysie z kremem jogurtowym i rabarbarem

    Dawno już nie robiłam ptysiów. Jako, że rozpoczął się sezon na rabarbar postanowiłam wykorzystać go do nadziania ciastek. Ptysie przełożyłam lekkim kremem jogur

  • Piegowate ciasteczka

    Te ciasteczka robiłam już jakiś czas temu, ale zdjęcia gdzieś mi umknęły. Dobrze, że je znalazłam, bo to na prawdę fajny przepis i szkoda gdyby nie znalazł się

  • Pączki hiszpańskie

    Dzisiejsze pączki zna chyba każdy. W cukierniach występują pod różną nazwą -gniazdka, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie. To nic innego jak ciasto parzone sm

Komentarze
2017/06/29 20:45:47
ale cudowne :)
-
2017/07/11 14:45:00
Jako malutka dziewczynka robiłam takie z babcią, przywołałaś wspomnienia! Zapisuję przepis i muszę poszukać mojej maszynki i końcówek do niej :)