Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Charlotte Royale truskawkowo-waniliowa

                        Charlotte Royal po raz pierwszy zobaczyłam oczywiście w programie bake off. Już wtedy wiedziałam, że na pewno ją zrobię. Bardzo pomysłowe ciasto, z powodzeniem zastąpi tort. Ja przygotowałam wersję truskawkowo-waniliową, ale smaki można komponować dowolnie. Pracy jest przy niej sporo, ale zapewniam że warto. Efekt wow! gwarantowany. 

 przepis własny

 

Konfitura z owoców leśnych:

  • 150g czarnej porzeczki
  • 100g jeżyn
  • 50g malin
  • 50g jagód
  • 100g cukru

Wszystkie owoce wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na bardzo małym ogniu, aż owoce się rozpadną, sok odparuje, a konfitura mocno zgęstnieje. Można przetrzeć przez sitko, jeśli nie lubicie pestek. Schłodzić.

Mus truskawkowy:

  • 1kg truskawek
  • 5 łyżek cukru (lub więcej)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Truskawki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż woda nieco odparuje. Zblendować na gładki mus. Odlać dwie szklanki, dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać, wystudzić. Tortownicę ok 22cm wyłożyć folią spożywczą wylać mus z żelatyną. Włożyć do lodówki luz zamrażalnika do stężenia. 

Biszkopt (potrzebne będą dwa takie biszkopty):

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na dużą blachę (od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170o przez 15-20 minut. Przygotować bawełnianą ściereczkę i oprószyć ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt szybko przełożyć na ściereczkę, ściągnąć papier i zwinąć dość ciasno w roladę. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować drugi biszkopt. Odmierzyć średnicę miski, odciąć i resztę biszkoptu zwinąć podobnie w roladę jak poprzedni (na wszelki wypadek gdyby później zabrakło roladek do wyłożenia miski).

Ostudzony biszkopt posmarować dość grubo konfiturą, zwinąć w roladę, zawinąć folią i dobrze schłodzić, najlepiej w zamrażalniku przez ok. 30 minut.

Miskę (u mnie o średnicy 24cm) wyłożyć folią spożywczą. Roladę kroić w plastry grubości ok 1cm i układać na ściankach miski, jedna obok drugiej tak przy przerwy były jak najmniejsze. 

Krem waniliowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru z wanilią (lub zwykły cukier i pół laski wanilii)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru z wanilią. Dodać żelatynę i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć do miski (najlepiej zrobić do przy pomocy rękawa cukierniczego). Włożyć do lodówki do stężenia.

Na kremie waniliowym położyć mus truskawkowy, który wcześniej należy dociąć do rozmiarów miski. Lekko docisnąć, ponownie schłodzić. 

Krem truskawkowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • pozostały mus truskawkowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mus z truskawek oraz cukier, zmiksować (ewentualnie jeszcze dosłodzić). Dodać żelatynę i zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto (ponownie, najlepiej rękawem cukierniczym). Przykryć biszkoptem dociętym do rozmiarów miski. Dobrze schłodzić w lodówce. Przewrócić na talerz, ściągnąć folię. 


wtorek, 20 czerwca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto figa z makiem

    Lubicie figi? Ja bardzo! Są doskonałe zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Teraz jest najlepszy czas na nie więc korzystajcie. Ja zaczynam klasycznie. Cias

  • Fale Dunaju ze śliwkami

    Dzisiejsze ciasto to dobrze znany wszystkim klasyk. Do jego przygotowania od dawna namawiał mnie tato, bo wspomina je z dzieciństwa. Moja lista ciast do upiecze

  • Biszkopt z mango, kremem kokosowym i malinami

    To jedno z pyszniejszych ciast na blogu. Biszkopt genueński, mango, krem kokosowy i glazura z białej czekolady. Bardzo lekkie i owocowe ciasto. Biszkopt genueńs

Komentarze
2017/06/20 08:58:43
Niesamowicie efektowne ciasto :)
-
2017/06/21 10:04:52
Masz rację - efekt WOW gwarantowany! Świetnie wygląda!:)