Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Wuzetka chałwowo-malinowa

                         Dzisiaj mam dla was zupełnie nową wersję dobrze znanego wszystkim ciasta. Tak naprawdę poza ogólnym wyglądem niewiele ma wspólnego z klasyczną wuzetką. Biszkopt jasny, delikatny, puszysty, bez potrzeby nasączania. Do tego żelka malinowa, lekki krem chałwowy, błyszcząca polewa, biała czekolada i rozetki z bitej śmietany. Dużo przy nim pracy, ale warto się natrudzić. Poza tym porcja jest duża, wystarczy na cały weekend. 

 Przepis na polewę z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny. 

 

Biszkopt:

  • 8 dużych jajek
  • 320g mąki pszennej
  • 260g cukru
  • 2 łyżki wody

Białka ubić na sztywno z dodatkiem wody, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, ubić na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) o wymiarach 25x38cm, piec w temperaturze 160o przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. 

Żelka malinowa:

  • 2 szklanki malin (świeże, mrożone, lub ze słoika w syropie)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Maliny wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę rozpuszczoną 1/3 szklanki wody. Powinno powstać ok. 2 szklanki musu malinowego, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Wystudzić. 

Krem chałwowy:

  • 1l śmietany 30%
  • 600g chałwy
  • 5 łyżeczek żelatyny

Śmietanę ubić na pół sztywno. Wkruszyć chałwę i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Letnią żelatynę wmiksować do kremu. 

Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki. Wyłożyć tężejącą żelkę malinową (musi myć już prawie stężała, inaczej wsiąknie w biszkopt). Włożyć do lodówki na 15 minut. Wyłożyć tężejący krem chałwowy (odłożyć 2 łyżki kremu). Przykryć blatem biszkoptu. Wierzch pokryć cienką warstwą odłożonego kremu chałwowego. Włożyć do lodówki. 

Polewa:

  • 150g cukru
  • 50ml wody
  • 65g białej czekolady, posiekanej
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilości wody, tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać śmietankę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia, a następnie zmiksować blenderem. Przestudzić, lekko tężejącą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny

Czekoladę roztopić nad parą wodną, dodać olej, wymieszać. Za pomocą łyżeczki zrobić paski białej czekolady na polewie. Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i zmiksować. Przełożyć krem do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Udekorować ciasto. 


piątek, 26 maja 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Charlotte Royal truskawkowo-waniliowa

    Charlotte Royal po raz pierwszy zobaczyłam oczywiście w programie bake off. Już wtedy wiedziałam, że na pewno ją zrobię. Bardzo pomysłowe ciasto, z powodzeniem

  • Ciasto jogurtowe z morelami

    Prawdziwie letnie ciasto. Idealne na deser, podwieczorek, albo na wycieczkę. Cudownie wilgotne, pachnące wanilią ciasto jogurtowe z soczystymi morelami. Do przy

  • Ciasto półkruche z rabarbarem, malinami i bezą

    Wraz z końcem kwietnia na targowiskach pojawił się rabarbar. Wreszcie! To warzywo, które daje nieskończenie wiele możliwości. Uwielbiam je i mam nadzieję, że wy

Komentarze
Gość: Pyszne, *.centertel.pl
2017/05/26 07:19:16
Ciasto wyglada pysznie,mysle ze tak tez smakuje, ale w zadnym razie nie nazwalabym go wz-ka! Istnieja jednak pewne granice...
-
2017/06/06 07:26:30
Żałuję, że nie wpadłam tu wcześniej. Tworzysz przepiękne zdjęcia, jeszcze sporo mi zejdzie zanim się czegokolwiek na tema fotografii nauczę :-) No i ta wuzetka, przepadłam i mój mąż zresztą też. Fantastyczne ciasto. Przepis zapisuję :-) pozdrawiam
-
2017/06/06 22:24:53
Justyna Dziękuję za tak miłe słowa i zapraszam częściej:)