Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto półkruche z rabarbarem, malinami i bezą

                             Wraz z końcem kwietnia na targowiskach pojawił się rabarbar. Wreszcie! To warzywo, które daje nieskończenie wiele możliwości. Uwielbiam je i mam nadzieję, że wy również.  Sezon rozpocznę od klasyki. Ciasto półkruche, rabarbar, maliny, beza i migdały. Tego ciasta nie trzeba reklamować. Będzie idealne na weekend!

 przepis własny

 

Ciasto półkruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Blaszkę o wymiarach ok. 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód ciastem. Piec w temperaturze 200o przez 20-25 minut do zrumienia. 

Nadzienie:

  • 800g rabarbaru
  • 100-200g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kaszy manny

Rabarbar pokroić na kawałki ok. 2cm, wrzucić na patelnię, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puści sok. Dodać kaszę mannę, wymieszać, wystudzić. Wyłożyć rabarbar na podpieczony spód, posypać malinami. 

Beza:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50g płatków migdałów

Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać aż masa stanie się gładka i bardzo sztywna. Dodać mąkę i krótko zmiksować. Wyłożyć masę na owoce, posypać płatkami migdałów. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180o i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140o, piec przez godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przechowywać w temperaturze pokojowej. 


piątek, 05 maja 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

    Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z li

  • Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą

    Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą. Pomyślicie, że zwariowałam, no bo jak to kawa i rabarbar. Z rabarbarem na blogu było już chyba wszystko. Dlatego

  • Kisielowe ciasto cytrynowe

    To ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Kiedyś moje ulubione. Zawsze piekła je moja mama, a z czasem ja sama. Zwykłe ciasto ucierane, ale ma w sobie coś co

Komentarze
2017/05/05 09:46:05
ciasto wygląda zachęcająco
-
2017/05/05 17:28:38
Takie połączenie zawsze smakuje!:) też się cieszę, że rabarbar już dostępny, trzeba z tego korzystać;)