Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i musem z rabarbaru

                                     Ciasto, które piekłam w ubiegły weekend. Na czekoladowym spodzie, z delikatnym kremem kokosowym i musem z rabarbaru. Krem kokosowy przygotowałam klasycznie ze śmietanki, mleczka kokosowego i białej czekolady, ale dla wzmocnienia smaku dodałam wiórki kokosowe, które wcześniej zmieliłam w młynku do kawy. Wyszedł bardzo lekki, intensywny w smaku niemalże mus kokosowy. Z rabarbarem skomponował się idealnie. Porcja ciasta jest duża, rodzinna. Idealne na zbliżający się weekend!

Przepis własny.           

 

 Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 250g roztopionego masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 200ml coli lub wody gazowanej

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej lekko roztrzepać składniki mokre. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Krem kokosowy:

  • 600ml śmietany 30%
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 100g wiórków kokosowych zmielonych
  • 100g białej czekolady
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać mleczko kokosowe i zmielone wiórki kokosowe (zmieliłam wiórki w młynku do kawy) i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Dodać przestudzoną, letnią żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto czekoladowe i wstawić do lodówki.

Mus z rabarbaru:

  • 1kg różowego rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Rabarbar pokroić w kawałki ok 2cm. Cukier równomiernie wysypać na patelnię. Dodać 4 łyżki wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększyć moc palnika. Kiedy karmel osiągnie złoty kolor, wrzucić rabarbar. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż karmel się rozpuści a rabarbar zmięknie. Ostudzić, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dodać do rabarbaru, wymieszać.  Łącznie powinno być ok. 1litr musu, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


czwartek, 18 maja 2017, amaranthrose

Polecane wpisy