Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek malinowo-kokosowy

                              To drugi mój tegoroczny mazurek. Przepis na ciasto półkruche niezmiennie ten sam, jest idealny. Nadzienie malinowe przygotowałam jeszcze z zimowych zapasów malin, ale możecie użyć dobrej jakości konfitury malinowej. Do tego krem przygotowany na bazie śmietanki kokosowej i białej czekolady. Całość udekorowana pralinkami i migdałami. Zapewniam, że to mazurek który nie tylko ładnie wygląda, ale też dobrze smakuje. 

 przepis własny


Ciasto półkruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować na kształt pisanki lub koła o średnicy 25cm, boki zrobić nieco wyższe. Piec w temperaturze 200o przez 15-20 minut do zrumienienia. 

Nadzienie malinowe:

  • 1 szklanka malin
  • 3-4 łyżki cukru

Maliny włożyć do garnuszka, zasypać cukrem, można dodać odrobinę wody. Podgrzewać na wolnym ogniu aż owoce się rozpadną i całość zgęstnieje. Wystudzić. Tak przygotowanym dżemem posmarować mazurek. 

Krem kokosowy:

  • 200ml śmietanki kokosowej (gęsta część mleczka kokosowego)
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić. Do śmietanki kokosowej dodać czekoladę i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować ponownie. Wyłożyć delikatnie masę na mazurek. 

Do dekoracji:

  • pralinki kokosowe
  • migdały w słupkach

Udekorować mazurek pralinkami kokosowymi i migdałami. Przechowywać w chłodnym miejscu. 


piątek, 21 kwietnia 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Kremówka jagodowa

    Bardzo nad tym ubolewam, ale nie udało mi się w tym roku pojechać na jagody lasu. Zabrakło czasu. Dzisiejsze ciasto robiłam już jakiś czas temu, jeszcze z ubieg

  • Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

    Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z li

  • Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą

    Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą. Pomyślicie, że zwariowałam, no bo jak to kawa i rabarbar. Z rabarbarem na blogu było już chyba wszystko. Dlatego

Komentarze
2017/04/21 11:56:18
piękny mazurek