Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kokosowa babka gotowana

                              Kolejna pyszna odsłona babki gotowanej. Kokosowa, z kremem kokosowym, białą czekoladą i migdałami. Na wzór słynnych pralinek. Bardzo delikatna w smaku. Może przygotujecie ją na święta?

przepis własny

 

Składniki:

  • 7 dużych jajek 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 250g masła
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej (zmieliłam wiórki kokosowe w młynku do kawy)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Mąki, proszek do pieczenia przesiać i dodawać po łyżce do masy. Dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 

Formę do babki gotowanej obficie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy i zamknąć. Wstawić formę do garnka z gotującą się wodą (powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Jeśli foremka zacznie się unosić, położyć między nią a pokrywkę garnka bawełnianą ściereczkę. Gotować babkę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz, wystudzić. Przekroić na równe 3-4 części. 

Krem kokosowy:

  • 400ml mleka kokosowego
  • 100ml śmietanki 30%
  • 4 duże żółtka
  • 60g cukru
  • 25g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej

Mleko kokosowe wlać do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu. Śmietankę, żółtka, cukier, obie mąki zmiksować i wlewać powoli do gotującego się mleka kokosowego, cały czas mieszając. Zagotować, zdjąć z ognia. Przykryć szczelnie folią spożywczą, wystudzić. Gotowym kremem przełożyć babkę. 

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • płatki migdałów

Czekoladę roztopić nad parą wodną, dodać olej i wymieszać. Udekorować babkę polewą, posypać płatkami migdałów. 


piątek, 07 kwietnia 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Babka drożdżowa z budyniem agrestowo-truskawkowym

    Obiecuję, że to już ostatnia babka na blogu. Bardzo polubiliśmy ostatnio babki drożdżowe i piekłam je na zmianę z babkami gotowanymi. Tym razem nadziałam swoją

  • Szarlotkowa babka gotowana

    Obiecuję, że to już przedostatnia babka. Tej Wielkanocy udały nam się babki wyśmienicie i muszę wam je pokazać. One zdecydowanie nie mogą czekać na za rok. Tym

  • Babka drożdżowa z marcepanem i pomarańczami

    Najlepsza babka drożdżowa. Z przepysznym nadzieniem pomarańczowym, marcepanem i płatkami migdałów. Delikatna, puszysta, bardzo aromatyczna. Będziecie nią oczaro

Komentarze
2017/04/07 08:48:12
nie dość że gotowana to jeszcze kokosowa mniammm