Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowa babka z serem i porzeczkami

                                   Babka drożdżowa stała się w ostatnim czasie naszą ulubioną. Oczywiście tuż po babce gotowanej, bo ta, rzecz jasna, jest niekwestionowaną królową wśród babek. Tym razem puszyste ciasto drożdżowe nadziałam masą serową i czerwonymi porzeczkami. Całość dopełniła polewa z białej czekolady i migdały. Przepyszna babka. To takie urozmaicenie dla tradycyjnej babki drożdżowej z rodzynkami. Mam nadzieję, że się skusicie!

 

Składniki:

  • 550g mąki pszennej
  • 40g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 300g mielonego sera białego (jak na sernik)
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 1 żółtko
  • 150g czerwonej porzeczki (mrożona, a w sezonie świeża)

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać utarte jajka z cukrem, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wybijając ręką. Pod koniec dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić. Gotowe ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać mąki. Włożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ok 1-1,5h). Przygotować nadzienie serowe, wymieszać ser z żółtkiem i cukrem (można posłodzić więcej). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować nadzieniem serowym i posypać porzeczkami, zwinąć w roladę. Foremkę do babki wysmarować masłem. Kroić plastry grubości ok 1,5cm i układać warstwowo w foremce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 180o przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić, wyciągnąć z formy. 

Dodatkowo:

  • 80g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • migdały w słupkach

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej, wymieszać, ozdobić babkę. Posypać migdałami. 


wtorek, 11 kwietnia 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Babka drożdżowa z budyniem agrestowo-truskawkowym

    Obiecuję, że to już ostatnia babka na blogu. Bardzo polubiliśmy ostatnio babki drożdżowe i piekłam je na zmianę z babkami gotowanymi. Tym razem nadziałam swoją

  • Szarlotkowa babka gotowana

    Obiecuję, że to już przedostatnia babka. Tej Wielkanocy udały nam się babki wyśmienicie i muszę wam je pokazać. One zdecydowanie nie mogą czekać na za rok. Tym

  • Babka drożdżowa z marcepanem i pomarańczami

    Najlepsza babka drożdżowa. Z przepysznym nadzieniem pomarańczowym, marcepanem i płatkami migdałów. Delikatna, puszysta, bardzo aromatyczna. Będziecie nią oczaro

Komentarze
2017/04/13 09:21:38
fajna babeczka i ta polewa mniaammm