Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Agrestowa pianka

                          Pamiętacie cytrynową piankę, która niedawno pojawiła się na blogu? To ciasto, które bardzo nam smakowało. Postanowiłam więc przygotować je ponownie, ale w innej wersji smakowej. Jako, że w zamrażalniku miałam jeszcze woreczek agrestu, długo nie musiałam się zastanawiać.  Agrest sprawdził się idealnie. Kwaśna pianka o smaku agrestu, warstwa jogurtowo-śmietankowa i słodki lukier. Oczywiście ciasto bez pieczenia. Pyszne! Będzie idealne latem, ale jeśli macie jeszcze zimowe zapasy, nie czekajcie z nim tak długo. Równie dobrze będzie smakowało z porzeczkami.

przepis własny

 

 Agrestowy curd:

  • 500g agrestu (mrożony, a w sezonie świeży)
  • 160g cukru
  • 80g masła
  • 2 duże żółtka

Agrest wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody, gotować aż owoce zmiękną. Zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek. Do tak przygotowanego agrestu dodać cukier, masło, żółtka, podgrzewać na małym ogniu. Cały czas mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Pianka agrestowa:

  • agrestowy curd
  • 400ml śmietany 30%
  • 400ml jogurtu greckiego
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • kilka kropel zielonego barwnika (używam Wilton w żelu)

Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt, agrestowy curd, barwnik i krótko zmiksować. Dodać wystudzoną, ale płynną żelatynę i zmiksować.

Dodatkowo:

  • opakowanie podłużnych biszkoptów (ok.200g)
  • 300ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • herbatniki

Foremkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na spodzie ułożyć biszkopty. Wylać piankę agrestową i włożyć do lodówki do stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jogurt i cukier puder, zmiksować. Dodać ostudzoną żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na piankę agrestową. Przykryć herbatnikami. Schłodzić w lodówce.  

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Cukier puder wymieszać z wodą na gładki lukier. W razie potrzeby dolać odrobinę więcej wody. Pokryć lukrem herbatniki. 


środa, 15 marca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Karpatka z kremem bawarskim i jagodami

    Dawno już nie robiłam karpatki, a ta którą dzisiaj wam prezentuję nie jest taka zwyczajna. Dwa blaty ciasta parzonego przełożone kremem bawarskim (ostatnio mój

  • Ciasto maślankowe z agrestem

    Na weekend przygotowałam dla was bardzo prosty przepis. Ciasto na maślance z agrestem. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilka chwil, a jest naprawdę pyszn

  • Kruche ciasto z agrestem i pianką

    Zauważyliście, że ostatnio na blogach coraz więcej pojawia się wypieków z porzeczkami i agrestem? Ja sama dopiero teraz doceniłam smak tych nieco zapomnianych o

Komentarze
2017/03/15 16:30:11
Agrestu nie mam, ale porzeczek u mnie pod dostatkiem, więc może się skuszę :)
Choć muszę przyznać, że szalenie mi się ten agrestowy odcień zieleni podoba :)
-
2017/03/15 20:25:29
fajne ciacho i takie lekkie
-
2017/03/17 11:54:17
Piękne ma kolory!