Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowa drożdżówka z czekoladą

                Dzisiaj na dworze już prawie wiosna. Co powiecie więc na bardzo słoneczne ciasto? Oczywiście będzie to drożdżówka dyniowa, ale nie taka zwykła, bo z czekoladą i maślaną kruszonką. Znacie dobrze moją słabość do dyni. Co ja będę więcej pisać. Spróbujcie!

przepis własny

 

 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki gęstego puree z dyni
  • 60g cukru
  • 30g drożdży
  • 40g masła
  • 90g gorzkiej czekolady

Kruszonka:

  • 50g mąki
  • 25g cukru
  • 35g masła

Masło roztopić w garnuszku i odłożyć. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, puree z dyni, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wybijając rękami. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz zagnieść. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Czekoladę grubo posiekać, podzielić na 4 części. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą zagnieść z 1/4 posiekanej czekolady i uformować długi wałek. Zapleść warkocz. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. 

Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem. Posypać kruszonką i pozostałą czekoladą. Piec w temperaturze 180o przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. 


wtorek, 28 lutego 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2017/02/28 14:39:59
Wspaniały kolor <3
-
2017/02/28 16:24:22
wspaniałe!!!!
-
2017/03/17 11:55:55
Kusząca!