Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowe zwijańce z powidłami i orzechami

                         Jest środek zimy, a u nas na strychu zapasy dyni są ciągle spore. Po małej przerwie od dyni, trochę za nią zatęskniliśmy. Postanowiłam więc przygotować to, co najbardziej lubimy z dyniowych wypieków. Mianowicie dyniowe ciasto drożdżowe. Tym razem zwinęłam je nieco inaczej i chyba bardzo fajnie wyszło. Nadzienie raczej klasyczne, nasze ulubione czyli powidła śliwkowe i orzechy włoskie. To taka nowa odsłona dobrze znanego wam już ciasta.

przepis własny

 

 

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 350-400g powideł śliwkowych
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru. Dodać puree z dyni oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Dodać olej i jeszcze raz wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt ok. 25x30cm, posmarować powidłami, posypać mielonymi orzechami oraz drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Zwinąć w roladę, lekko spłaszczyć. Przeciąć ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut. Upieczone zwijańce można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 


piątek, 27 stycznia 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2017/01/27 22:43:57
same pyszności! uwielbiam domowe drożdżówki
-
2017/01/28 09:18:59
ale bym sobie zjadła taką drożdżóweczkę