Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Piernikowe ciasto dyniowe z powidłami śliwkowymi

                        To już naprawdę ostatnie ciasto z dynią. Tym razem już bardziej świąteczne. Czekoladowe ciasto dyniowe z przyprawą do piernika, przełożone powidłami śliwkowymi i oblane najlepszą polewą czekoladową. Może to nie prawdziwy piernik, ale w okresie przedświątecznym będzie idealnym zastępstwem. Spróbujcie póki sezon na dynię trwa.

Przepis znalazłam tutaj, ale podaję w mojej wersji.

 

 

Składniki:

  • 300g puree z dyni
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 270g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 i 1/2 łyżki kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • słoik powideł śliwkowych

W rondelku roztopić masło z cukrem (zostawić 6 łyżek do ubicia białek). Po lekkim przestudzeniu dodać puree z dyni oraz żółtka i wymieszać. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem, kakao i przyprawami. Dodajemy partiami do masy dyniowej i miksujemy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając 6 łyżek cukru (stopniowo jedna po drugiej). Dodać ubite białka do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170o przez 25-35 minut lub do suchego patyczka. Kiedy ciasto wystygnie przekroić wzdłuż i przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Polać ciasto polewą i udekorować posypką.

Polewa czekoladowa:

  • 125g margaryny (lub masła)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka żelatyny

Margarynę i cukier wrzucić do garnuszka i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wymieszać. Mieszać polewę do czasu aż stanie się gładka i lśniąca (w miarę jak polewa będzie stygła, żelatyna zacznie wiązać i polewa zrobi się lśniące, na pewno zauważycie). Jeśli polewa będzie za gęsta można dodać odrobinę wody lub mleka, albo lekko ją podgrzać (ale nie wolno jej zagotować).


 

wtorek, 06 grudnia 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Pierniczki brukowce

    Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pierniczki. Do upieczenia nawet na ostatnią chwilę. Pyszne i miękkie zaraz po upieczeniu. Delikatnie karmelowe, nadziewan

  • Pierniczki bakaliowe

    W tym roku po raz kolejny udało mi się przygotować kilka rodzajów pierniczków. Na święta w puszkach czekają już pierniczki szybkie , pierniczki najlepsze , pier

  • Lebkuchen

    Lebkuchen miałam w planach już od dawna i wreszcie znalazłam czas aby na święta upiec kilka rodzajów pierniczków. Tak więc w puszkach czekają już najlepsze mięk

Komentarze
2016/12/06 06:27:28
Cudowne ciasto :)
-
2016/12/06 08:10:20
choc nie przepadam za piernikami to z chęcią bym spróbowała bo wygląda na wilgotne ;)
-
2016/12/06 08:37:14
wygląda cudnie, skusiłabym się na duży kawałek :)
-
2016/12/13 09:02:36
Jak dla mnie rewelacja:)