Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

                             Nie było mnie kilka dni na blogu. Byłam zabiegana w związku z przeprowadzką, ale powoli wszystko wraca do już do normy. W najbliższym czasie pojawi się jeszcze kilka jesiennych przepisów, ale zaczynam też już myśleć o świątecznych propozycjach.

Przez ostatnie tygodnie starałam się przekonać was jak cudownym warzywem jest dynia i jak wiele dań można z niej przyrządzić. Ja dynię poznałam niedawno i dla mnie to wciąż nieskończenie wiele możliwości. Dziś już prawie ostatni wypiek z dynią (przynajmniej na razie). Ponownie sernik dyniowy, ale tym razem w zupełnie innej wersji. Na czekoladowym spodzie, z aromatem wanilii i pomarańczy oraz z powidłami śliwkowym. Ostatni sernik dyniowy był raczej lekki i delikatny. Ten jest cięższy, za sprawą dodatku twarogu w kostce. Jeśli do spodu dodamy przyprawę do piernika, będzie idealny na święta. Polecam!

przepis własny

 

Czekoladowy spód:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 300g masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić ręką lub łyżką (będzie bardzo klejące), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyłożyć do formy, niezbyt równo.

Masa serowa:

  • 1kg mielonego sera na sernik (z wiaderka, ale dobrej jakości)
  • 400g twarogu w kostce
  • 1,5 szklanki puree z dyni (gęstego, najlepiej z hokkaido)
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200g gęstych powideł śliwkowych

Masło roztopić i ostudzić. Twaróg w kostce zmiksować blenderem. Dodać puree z dyni i jeszcze raz zblendować. Dodać ser mielony, jajka, masło, cukier, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodać budyń rozmieszany w mleku i ponownie zmiksować, nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na spód. Na wierzchu rozłożyć za pomocą łyżeczki porcje powideł. Patyczkiem zrobić wzorek. Piec w temperaturze 180o przez 60-70 minut. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.


środa, 30 listopada 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Śmietanowiec z wiśniami

    To ciasto piekłam już bardzo dawno temu, ale przepis ciągle czekał na publikację. Ostatnio było trochę mniej czasu na pieczenie więc mogę nadrobić zaległości. M

  • Sernik zebra z powidłami śliwkowymi

    Przygotowałam dzisiaj dla was prawdziwie jesienny sernik. Jest przy nim troszkę zabawy, zwłaszcza przy wykładaniu masy serowej na wzór zebry. Jednak efekt końco

  • Łaciaty sernik ze śmietany z morelami i malinami

    Uwielbiam serniki robione ze śmietany czy jogurtu greckiego. Są takie lekkie, zupełnie inne niż te tradycyjne. Ostatnio zamarzył mi się sernik z morelami. I naw

Komentarze
2016/11/30 04:08:11
Ależ ma kolor!
Uwielbiam wypieki z dynią, a serniki w szczególności, więc aż mi ślinka cieknie :)
-
2016/11/30 08:03:45
wygląda rewelacyjnie,
ta masa serowa musi być pyszna :-)
-
2016/11/30 11:21:34
Uwielbiam serniki, te z dynią są wyjątkowo wilgotne, kremowe i pyszne! Połączenie korzennych smaków i śliwek jest moim zdaniem boskie!
-
2016/12/01 07:52:46
ale piekny ma kolorek