Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Cupcakes dyniowe z kajmakiem i kremem jogurtowym

                           Prawdziwie jesienne cupcakes. Dyniowe z prawdziwą wanilią, nadziane kajmakiem i z najlepszym kremem jogurtowym. Może upieczecie je na weekend?

przepis własny

 

 Składniki (na 13-14 babeczek):

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 160g masła
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 2/3 szklanki cukru z wanilią
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g kajmaku

Białka ubić z solą na sztywną pianę i schować do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce cukru i dalej ucierać. Dodać puree z dyni i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać i po łyżce dodawać do masy. Dodać białka i zmiksować. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać je ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Krem jogurtowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
  • posiekane orzechy włoskie

Na 5-6 godzin przed planowanym przygotowaniem babeczek wyłożyć jogurt grecki na sitko wyłożone gazą. Sitko umieścić nad miską i włożyć do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać odsączony jogurt, cukier puder i zmiksować. Schłodzić przez godzinę w lodówce.

Za pomocą łyżeczki w babeczkach wydrążyć otworki i napełnić je kajmakiem. Przykryć wydrążonymi kawałkami ciasta. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 6b). Wyciskać porcje kremu na babeczki. Posypać orzechami. Schłodzić w lodówce.


sobota, 12 listopada 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2016/11/14 16:29:25
boskie!!!