Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik dyniowy na spodzie brownie, z żelką pomaranczową

                          Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Nie ma tygodnia, żebym nie przygotowywała czegoś z dynią. Już nawet nie liczę ile kilogramów tego cudownego warzywa zjedliśmy tej jesieni. Chyba możemy już mówić o dziesiątkach kilogramów. I powiem wam, że dynia wcale jeszcze mi się nie znudziła. Mam nadzieję, że wam też bo w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z dynią w roli głównej.

Dzisiaj mam dla was sernik. Bardzo delikatny, rozpływający się w ustach, z wyraźnie wyczuwalną dynią i lekkim cynamonowym aromatem. Na spodzie brownie, z warstwą z kwaśnej śmietany i cudowną żelką karmelowo-pomarańczową. Czy można chcieć czegoś więcej? Dla mnie to sernik idealny.

Wzorowałam się na tym przepisie, ale podaję w mojej wersji.

 

Spód brownie:

  • 75g masła
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 60g mąki pszennej

Pokrojone na kawałki masło i połamaną czekoladę wrzucić do rondelka. Mieszając, roztopić na małym ogniu, tak by za bardzo nie podgrzać masy (można to zrobić  kąpieli wodnej). Dodać cukier i jajko, zmiksować. Dodać mąkę i jeszcze raz krótko zmiksować. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i całą wysmarować masłem. Masę brownie wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 175o przez 10 minut, aż masa nie będzie już surowa.

Masa serowa:

  • 1kg sera na sernik (gęstego, dobrej jakości)
  • 1 i 3/4 szklanki puree z dyni (gęstego, najlepiej z hokkaido)
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru z wanilią
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, budyniem, cynamonem. Dodać jajka, żółtka, śmietankę i jeszcze raz krótko zmiksować. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 175o przez 60-70minut.

Śmietanka:

  • 200g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Śmietanę wymieszać z cukrem. Wyjąć sernik, wylać na wierzch śmietanę. Piec jeszcze 15 minut w temperaturze 175o. Piernik studzić w piekarniku przez godzinę. Następnie wyjąć i studzić na blacie.

Żelka pomarańczowa:

  • 1 duża pomarańcza
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki żelatyny

Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Podzielić owoc na cząstki i obrać je ze skórek. Cukier równomiernie wysypać na patelnie, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści zwiększyć moc. Kiedy karmel będzie miał kolor bursztynowy, dodać obrane cząstki pomarańczy i skórkę. Podgrzewać chwilę, aż owoce puszczą sok. Zdjąć z ognia, przestudzić przez 5 minut. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody. Dodać do pomarańczy. Ostudzić. Lekko tężejącą żelkę wyłożyć na sernik. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.


środa, 26 października 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Sernik zebra z powidłami śliwkowymi

    Przygotowałam dzisiaj dla was prawdziwie jesienny sernik. Jest przy nim troszkę zabawy, zwłaszcza przy wykładaniu masy serowej na wzór zebry. Jednak efekt końco

  • Łaciaty sernik ze śmietany z morelami i malinami

    Uwielbiam serniki robione ze śmietany czy jogurtu greckiego. Są takie lekkie, zupełnie inne niż te tradycyjne. Ostatnio zamarzył mi się sernik z morelami. I naw

  • Sernik gotowany 3bit

    Jeden z najpyszniejszych serników na blogu. Bez pieczenia, bo to sernik gotowany. Z kajmakiem i bitą śmietaną, na wzór słynnego ciasta 3bit. Dobrze się kroi, pi

Komentarze
2016/10/26 15:52:20
woow jaki wspanialy sernik