Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowe whoopie pies

                       Obiecałam, że będzie dyniowo na blogu i słowa dotrzymuję. Dzisiaj mam dla was kolejne już ciasteczka dyniowe. Są pyszne. Miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Pachną cynamonem i mają piękny pomarańczowy kolor. Pół porcji przełożyłam powidłami śliwkowymi, a drugie pół nutellą. Polecam!

 Przepis znalazłam na kwestiasmaku.com


 Składniki (na ok. 18sztuk):

  • 50g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 małe jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • powidła śliwkowe lub nutella do przełożenia

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, sól, i wymieszać. Masło ucierać z cukrami przez ok. 2-3 minuty. Następnie małym strumieniem wlewać olej, cały czas ucierając. Dodać po jednym jajku i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać puree z dyni i zmiksować. Dodać wymieszane suche składniki i zmiksować tylko do połączenia. Schłodzić w lodówce przez godzinę.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Masę nabierać łyżką i nakładać na blachę zachowując odstępy 3cm. Można też przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje na blachę. Piec przez 12-13 minut w temperaturze 180o. Wyjąć z piekarnika, przełożyć powidłami lub nutellą. 


piątek, 28 października 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasteczka francuskie z truskawkami i czekoladą

    Zastanawiałam się czy dodać ten przepis czy też nie. Jednak skoro już zrobiłam zdjęcia ciastek, to szkoda żeby się zmarnowały. Ciasteczka na szybko, z gotowego

  • Śmietankowe ciasteczka z rabarbarem

    Uwielbiam ten czas gdy zaczynają się pierwsze świeże owoce i warzywa. Teraz na topie jest oczywiście rabarbar i szparagi. Z rabarbarem na blogu przepisów było j

  • Ciasteczka marcepanowe

    Kruche ciasteczka o delikatnym migdałowym smaku. Bezproblemowe i ekspresowe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej herbaty. Nie trzeba ich bardziej reklamowa

Komentarze
2016/10/28 09:03:12
ale fajne ;)
-
2016/10/28 22:00:32
bardzo smakowite ciacha