Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowe whoopie pies

                       Obiecałam, że będzie dyniowo na blogu i słowa dotrzymuję. Dzisiaj mam dla was kolejne już ciasteczka dyniowe. Są pyszne. Miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach. Pachną cynamonem i mają piękny pomarańczowy kolor. Pół porcji przełożyłam powidłami śliwkowymi, a drugie pół nutellą. Polecam!

 Przepis znalazłam na kwestiasmaku.com


 Składniki (na ok. 18sztuk):

  • 50g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 małe jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • powidła śliwkowe lub nutella do przełożenia

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, sól, i wymieszać. Masło ucierać z cukrami przez ok. 2-3 minuty. Następnie małym strumieniem wlewać olej, cały czas ucierając. Dodać po jednym jajku i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać puree z dyni i zmiksować. Dodać wymieszane suche składniki i zmiksować tylko do połączenia. Schłodzić w lodówce przez godzinę.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Masę nabierać łyżką i nakładać na blachę zachowując odstępy 3cm. Można też przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje na blachę. Piec przez 12-13 minut w temperaturze 180o. Wyjąć z piekarnika, przełożyć powidłami lub nutellą. 


piątek, 28 października 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasteczka kruche z maszynki

    Dzisiaj na blogu klasyka! Kruche ciasteczka przeciskane przez maszynkę. Na pewno dobrze je znacie, nie raz kupowaliście je w sklepie czy w cukierni. Przygotował

  • Ptysie z kremem jogurtowym i rabarbarem

    Dawno już nie robiłam ptysiów. Jako, że rozpoczął się sezon na rabarbar postanowiłam wykorzystać go do nadziania ciastek. Ptysie przełożyłam lekkim kremem jogur

  • Piegowate ciasteczka

    Te ciasteczka robiłam już jakiś czas temu, ale zdjęcia gdzieś mi umknęły. Dobrze, że je znalazłam, bo to na prawdę fajny przepis i szkoda gdyby nie znalazł się

Komentarze
2016/10/28 09:03:12
ale fajne ;)
-
2016/10/28 22:00:32
bardzo smakowite ciacha