Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowa babka gotowana z figami

                                  To była najlepsza moja babka gotowana. Robiłam ją już jakiś czas temu, a ciągle pamiętam jej smak. Bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach, za sprawą dodatku puree z dyni. Przełożona dżemem figowym, z polewą z białej czekolady i świeżymi figami. Niebo w buzi!

przepis własny

 

 Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 250g masła
  • 6 łyżek puree z dyni
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu figowego
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • świeże figi

Białka z solą ubić na sztywną pianę i schować do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo po łyżce dodawać cukier i dalej ucierać. Następnie dodawać po łyżce puree z dyni i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku i dobrze zmiksować. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać i po łyżce dodawać do masy. Dodać białka i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Foremkę do babki gotowanej porządnie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto i zamknąć foremkę. Wstawić foremkę do garnka z gotującą się wodą (woda powinna sięgać 2/3 wysokości foremki). Foremka powinna stać w garnku, nie może pływać. Jeśli zacznie się unosić, wystarczy
między foremkę a pokrywkę włożyć złożoną bawełnianą ściereczkę. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1h 45min. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz i odstawić do wystudzenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę oleju i wymieszać. Babkę przekroić na 4 części i przełożyć dżemem figowym, posmarować także boki i środek. Babkę udekorować polewą z białej czekolady i świeżymi figami.


wtorek, 18 października 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Kajmakowa babka gotowana z dżemem malinowym

    To już ostatni przedświąteczny przepis. Oczywiście na babkę gotowaną. Postanowiłam nieco zaryzykować i dodać do ciasta kajmaku. Babka wyszła delikatna, o cudown

  • Kokosowa babka gotowana

    Kolejna pyszna odsłona babki gotowanej. Kokosowa, z kremem kokosowym, białą czekoladą i migdałami. Na wzór słynnych pralinek. Bardzo delikatna w smaku. Może prz

  • Babka drożdżowa z makiem i lemon curd

    Od dzisiaj na blogu wypieki tylko Wielkanocne. Przygotowałam dla was przepisy na cztery nowe babki, dwie drożdżowe, dwie gotowane. Zapewniam, że nie będzie nudn

Komentarze
2016/10/21 22:13:56
rewelacyjna babka