Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto dyniowe z pomarańczą i gruszkami

                          Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to mój dzisiejszy wypiek też na pewno wam posmakuje. Klasyczne ciasto dyniowe z orzechami, wzbogacone pomarańczą i soczystymi gruszkami. Ciasto jest wilgotne, rozpływa się w ustach i jest niebanalne w smaku. Cynamon, pomarańcza i gruszki komponują się idealnie. Najlepsze ciasto do herbaty jesienią.

Inspiracją był dla mnie ten przepis, ale podaję z moimi zmianami.

 

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 250g dyni startej na małych oczkach (może być też marchewka)
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 średnie dojrzałe gruszki

Orzechy podprażyć na suchej patelni i posiekać. Pomarańczę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć skórkę (tylko pomarańczową część) i wycisnąć sok. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. 

W misce roztrzepać jajka z cukrem. Dodać olej, dynię, sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać łyżką. Wsypać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać orzechy i gruszki i jeszcze raz krótko wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach ok. 22x33cm (lub trochę większej) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160o przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić.

Dodatkowo:

  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • posiekane orzechy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Śmietanę i cukier przełożyć do garnuszka i bardzo mocno podgrzać (ale nie można zagotować, żeby śmietana się nie zważyła). Polać ciasto ciepłą polewą śmietanową. Udekorować orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. 


poniedziałek, 31 października 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

    Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z li

  • Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą

    Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą. Pomyślicie, że zwariowałam, no bo jak to kawa i rabarbar. Z rabarbarem na blogu było już chyba wszystko. Dlatego

  • Kisielowe ciasto cytrynowe

    To ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Kiedyś moje ulubione. Zawsze piekła je moja mama, a z czasem ja sama. Zwykłe ciasto ucierane, ale ma w sobie coś co

Komentarze
2016/11/01 10:30:34
ciasto z takimi dodatkami musi wyśmienicie smakować
-
2016/11/02 19:23:33
Cudowne takie jesienne połączenie! :) Mniam :)