Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka dyniowe z czekoladą

                           To jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie kiedykolwiek piekłam. Cudownie miękkie, rozpływające się w ustach, pełne aromatycznych przypraw i czekolady. Nic dziwnego, w końcu to ciasteczka dyniowe, a przecież wszystko co z dynią jest najlepsze. Spróbujcie, obiecuję że będziecie mile zaskoczeni.

 Przepis znalazłam tutaj.

 

 Składniki:

  • 115g masła
  • 150g cukru
  • 6 pełnych łyżek puree z dyni
  • 200g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady (dałam 100g)

Masło roztopić i przestudzić. W misce połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i wszystkie przyprawy. Dodać roztopione masło i puree dyniowe. Wymieszać ciasto dokładnie. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Wstawić ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odmierzać porcje za pomocą małej łyżeczki (ma być kopiasta łyżeczka). Formować kulki, które lekko spłaszczać i układać na blaszce w odstępach. Piec w temperaturze 180o przez ok. 10 minut. Ciasteczka są mięciutkie, należy więc chwilę poczekać przed ściągnięciem ich z blachy. Z podanej porcji wyszło mi ok. 35 ciasteczek. 


wtorek, 04 października 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Markizy z kajmakiem

    To najlepsze i najprostsze ciasteczka. Wykorzystałam mój ulubiony podstawowy przepis, a po upieczeniu przełożyłam ciasteczka kajmakiem. Dalsza reklama w tym prz

  • Ciasteczka kruche z maszynki

    Dzisiaj na blogu klasyka! Kruche ciasteczka przeciskane przez maszynkę. Na pewno dobrze je znacie, nie raz kupowaliście je w sklepie czy w cukierni. Przygotował

  • Ptysie z kremem jogurtowym i rabarbarem

    Dawno już nie robiłam ptysiów. Jako, że rozpoczął się sezon na rabarbar postanowiłam wykorzystać go do nadziania ciastek. Ptysie przełożyłam lekkim kremem jogur

Komentarze
2016/10/05 18:00:24
Pyszne! Robiłam kiedyś podobne i pamiętam, że bardzo nam smakowały :)
-
2016/10/06 09:17:57
fajne ciasteczka przydałoby mi sie kilka do kawy
-
2016/10/10 18:32:23
Pyszne, jesienne, chrupiące!
Częstuję się...