Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Gofry dyniowe

                              Kiedy rozpoczyna się sezon na dynię, to pomarańczowe, cudowne warzywo gości w naszym domu pod różnymi postaciami. Najczęściej oczywiście wykorzystuję ją do zupy i ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam użyć dynię do gofrów. Wyszły pyszne! Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, lekko dyniowe i bardzo cynamonowe. Podane z bitą śmietaną, domowym sosem karmelowym, bananem i figami smakowały wybornie. Polecam!

Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki (na ok.10-12 gofrów):

  • 200ml wody gazowanej
  • 200ml mleka
  • 150g puree z dyni
  • 2 duże jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80g masła roztopionego, przestudzonego

W dużej misce wymieszać wodę gazowaną, puree, żółtka, cukier i sól. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przestudzone masło. Zmiksować by nie było grudek. Odstawić ciasto na 15 minut. Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i bardzo delikatnie wmieszać aby piana nie opadła.

Porcje ciasta nakładać do gofrownicy i piec na złoty kolor (czas pieczenia zależy od gofrownicy). Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.

My jedliśmy gofry z bitą śmietaną, domowym sosem karmelowym, figami i bananami. Pyszne będą również z syropem klonowym i orzechami.


wtorek, 13 września 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2016/09/14 12:09:00
super propozycja! pysznie wyglądają te gofry