Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami, orzechami i cynamonem

                          No i przyszedł czas jesiennych wypieków. Powiem wam, że ja się nawet cieszę. Jesień to dla mnie smak późnych malin, śliwek, gruszek i dyni. To cudowny zapach korzennych przypraw. Dyni mamy w tym roku pod dostatkiem. Staram się ją wykorzystywać na wszelkie możliwe sposoby. Oprócz zupy i ciasta drożdżowego były już gofry, ciasteczka, pęczotto i ciasto czekoladowe. I to na pewno jeszcze nie koniec. Ze śliwek zrobiliśmy już kilka słoiczków powideł, będą idealne do piernika staropolskiego. Nie obyło się także bez knedli i pierogów ze śliwkami. Dary jesieni to moc możliwości i mnóstwo pysznych smaków i zapachów.

Na weekend mam dla was nasze ulubione ciasto drożdżowe ze śliwkami, maślaną kruszonką, orzechami i cynamonem. Na bogato. Bardzo pysznie!

przepis własny

 

Dyniowe ciasto drożdżowe:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka gęstego puree z dyni (najlepsza będzie hokkaido)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mleka, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wyrabiać do momentu aż przestanie się kleić do rąk. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wyrobić. Ciasto powinno wyjść dość luźne. Konsystencja zależy głównie od puree z dyni. Powinno być ono gęste. Jeżeli takie nie jest, można je bardziej odparować lub dodać do ciasta odrobinę więcej mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 75g cukru z wanilią
  • 100g masła

Wszystkie składniki wrzucić do miski rozetrzeć między palcami na kruszonkę.

Dodatkowo:

  • 1 kg odpestkowanych śliwek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • cynamon

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25x40cm. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką, orzechami i oprószyć cynamonem. Piec w temperaturze 180o przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem.


piątek, 23 września 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2016/09/26 17:18:56
ależ wspaniałe musi być to ciasto
-
2016/09/26 19:47:40
tyle pyszności w jednym cieście, mniam!