Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik na zimno porzeczkowo-miętowy

                              Dzisiaj mam dla was coś wyjątkowego. Połączenie czerwonej porzeczki i mięty to moje ostatnie odkrycie. Musicie spróbować. Sernik na zimno, na biszkoptach, składający się z dwóch warstw. Różowej, porzeczkowej i miętowej ze świeżą miętą i czekoladą. Bardzo polecam, szczególnie gdy na dworze gorąco. Nie wymaga włączania piekarnika, a do tego świetnie orzeźwia. Idealny na letni deser.

przepis własny


Warstwa porzeczkowa:

  • 250g sera białego mielonego (z wiaderka, ale gęstego, dobrej jakości)
  • 150ml śmietany 30%
  • 200g czerwonych porzeczek
  • 7-8 łyżek cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • okrągłe biszkopty

Do garnuszka wrzucić 150g czerwonych porzeczek i cukier, podgrzewać na małym ogniu, zagotować, zdjąć z ognia. Zblendować porzeczki na mus. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/5 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać ser, mus porzeczkowy i zmiksować. Ciągle miksując wlewać ostudzoną żelatynę. Dodać pozostałe porzeczki i wymieszać (50g, ale może być więcej jeśli lubicie). Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć biszkoptami. Przelać porzeczkową masę serową, przykryć drugą warstwą biszkoptów. Włożyć do lodówki, do stężenia.

Warstwa miętowa:

  • 250g sera białego mielonego
  • 150ml śmietany 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • duża garść listków świeżej mięty
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • kilka kropel zielonego barwnika (opcjonalnie)

Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać ser, cukier i zmiksować. Dodać posiekane listki mięty, posiekaną czekoladę i barwnik, ponownie zmiksować. Ciągle miksując wlewać ostudzoną żelatynę. Masę miętową wylać na stężałą warstwę porzeczkową.


czwartek, 14 lipca 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Sernik migdałowy z czerwonymi porzeczkami

    Już za niedługo pojawią się pierwsze świeże owoce. Dlatego czas najwyższy żeby pozbyć się zapasów z zamrażalnika. Uwielbiam serniki z dodatkiem owoców. Uwielbia

  • Sernik z mango i bezą kokosową

    To zdecydowanie jeden z najlepszych, jak nie najlepszy sernik na blogu. Na kruchym cieście, z kawałkami mango i chrupiącą bezą kokosową. Nie ma przy nim dużo pr

  • Sernik z oreo i porzeczkami

    Serników nigdy dość, prawda? Takiego z ciasteczkami oreo i czerwonymi porzeczkami na pewno nikt nie odmówi. Miła odmiana w środku zimy. Jeśli tak jak ja, zamroz

Komentarze
2016/07/14 09:10:25
ale pyszny ten serniczek
-
2016/07/14 15:23:28
Maliny z miętą już łączyłam. Chyba przyszła pora na porzeczki :) Piękny sernik :)
-
2016/07/25 01:18:38
Piękny!