Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowe bułeczki z powidłami i orzechami

                      Te bułeczki robiłam w zeszłym tygodniu, na śniadanie do pracy. Wyszły zaskakująco pyszne i pech chciał, że nawet nie spisałam przepisu. Dlatego korzystając z tego, że w domu ciągle jeszcze jedna dynia stała na parapecie, postanowiłam przygotować je ponownie w weekend. Tym razem jednak dokładnie spisałam proporcje i zrobiłam zdjęcia. Bułeczki znikały z blachy jeszcze ciepłe. Zjedliśmy wszystkie w jedno popołudnie. Nic dziwnego, bo wychodzą naprawdę smaczne. Puszyste, ale nieco cięższe dyniowe ciasto drożdżowe idealnie współgra z powidłami śliwkowymi i orzechami. Może tak jak ja, macie jeszcze gdzieś dynię, albo może zamroziliście gotowe już puree, nie zwlekajcie długo z pieczeniem.

przepis własny

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka puree z dynii (najlepiej hokkaido)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 350g powideł śliwkowych

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, pozostały cukier, puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dobrze ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wyrabiać do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt grubości ok. 1-1,5cm. Posmarować połową powideł i posypać połową orzechów. Zwinąć w roladę. Ostrym nożem kroić w plastry co 3-4cm. Układać je na blaszce w równych ostępach od siebie (nie dużych, ok 1-1,5cm). Tak samą postąpić z pozostałym ciastem. Odstawić bułeczki do napuszenia na ok. 30 minut. Po tym czasie piec w temperaturze 1800 przez 25-30 minut, do zrumienienia. Ostygnięte bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 25 stycznia 2016, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/25 17:00:01
cudny maja kolorek
-
2016/01/25 17:42:11
Cudowne te bułeczki!! Ale musiały smakować! :)
-
Gość: gm, *.fbx.proxad.net
2016/01/26 20:15:38
przepis rewelacyjny!!!!polecam wszystkim,dzisiaj testowany ;))buleczki delikatne i puszyste;)) i wszystko bez uzycia jajek za co duzy plus!! pozdrawiam
-
2016/01/26 23:01:18
Szalenie się cieszę, że bułeczki się udały, a co najważniejsze że smakowały. Pozdrawiam również:)
-
2016/01/27 20:10:55
Bułeczki wyglądają pięknie i pysznie. Chętnie bym się skusiła :)