Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z serem i gruszkami

                 Tak wiem, znowu dynia, ale co ja poradzę na to że tak lubię to warzywo. Jak nie zupa dyniowa, to placki albo ciasto. Pamiętacie ostatnie drożdżowe dyniowe z pomarańczą? To właściwie ten sam przepis. Zmieniłam tylko dodatki. Na wyrośniętym cieście łyżką rozłożyłam paski masy serowej, a pomiędzy ułożyłam gruszki. Całość posypałam jeszcze kruszonką. Całość wyszła naprawdę pyszna i powiem wam że nie wiem która wersja była lepsza. Spróbujcie obu i sami oceńcie.

 

Składniki na ciasto:

  • 600g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/3 szklanki puree z dyni
  • 60g drożdży
  • 60g masła
  • sok i skórka z pomarańczy

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 70g masła

Masa serowa:

  • 800g sera na sernik (takiego z wiaderka, ale dobrej jakości)
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej domowego z wanilią)
  • 2 jajka
  • 40g budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • 4 duże gruszki

W małym garnuszku wymieszać drożdże z 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodać dwie łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę wsypać do miski. Dodać pozostały cukier, puree z dyni, skórkę i sok z pół pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Jeśli będzie bardzo luźne, można dosypać odrobinę mąki. Należy jednak pamiętać, że im luźniejsze ciasto tym bardziej puszyste będzie po upieczeniu. Kiedy już ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki, wlać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dużą blachę (ja piekłam na blaszce takiej jak z piekarnika tylko wyższym brzegiem, ale ciasto wyszło dość niskie więc spokojnie wystarczy blaszka 40x25cm)wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Składniki masy serowej dobrze wymieszać (można mikserem, ale tylko do połączenia). Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Na cieście po przekątnej układać na zmianę paski z sera i gruszek. Całość posypać kruszonką. Piec w temperaturze 1800 przez 35-40 minut lub do suchego patyczka.


wtorek, 10 listopada 2015, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2015/11/10 22:17:55
Smakowite :)
-
2015/11/10 23:54:27
ale ma cudny kolorek
-
2015/11/13 11:18:55
Jakie ono aromatyczne :D
-
2015/11/16 09:51:17
Smakowite :)