Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z figami i kremem

                     Nie mogłam przecież poprzestać na tylko jednym drożdżowym z dynią. Tym bardziej, że dyni u nas w tym roku pod dostatkiem. Wiedziałam że na cieście będą figi, bo nic z nimi jeszcze nie piekłam. Do dynii pasowała mi pomarańcza więc dodałam skórkę i sok do ciasta. Na koniec postanowiłam, że ciasto przełożę jeszcze kremem. Lekkim, na bazie serka i śmietanki. Dodałabym jeszcze miód do kremu, ale akurat nie miałam. Wam za to polecam posłodzić krem miodem. Wyszło dokładnie tak jak sobie to wymyśliłam. Pysznie!

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki puree z dyni
  • 30g drożdży
  • 30g masła
  • sok i skórka z pół pomarańczy
  • 3-4 duże świeże figi

Kruszonka:

  • 50g mąki
  • 25g cukru
  • 35g masła

W małym garnuszku wymieszać drożdże z 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodać dwie łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę wsypać do miski. Dodać pozostały cukier, puree z dyni, skórkę i sok z pół pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Jeśli będzie bardzo luźne, można dosypać odrobinę mąki. Należy jednak pamiętać, że im luźniejsze ciasto tym bardziej puszyste będzie po upieczeniu. Kiedy już ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki, wlać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Figi pokroić w grube plastry. Na wyrośniętym cieście ułożyć figi i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 1800 przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Krem:

  • 200g serka na sernik (takiego z wiaderka)
  • 300ml śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, cukier, sok z pomarańczy i zmiksować. Powoli wlewać żelatynę ciągle miksując. Spód ciasta przełożyć do tortownicy, wyłożyć krem, przykryć górą ciasta i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.


piątek, 30 października 2015, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/30 21:51:55
wspaniałe ciasto
-
2015/11/02 19:09:39
Wszystko co kocham w jednym cieście! :-)