Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdowe dyniowe ze śliwkami i cynamonowym lukrem

                           Dyniowe to nasz faworyt jeśli chodzi o ciasta drożdżowe. Niby nic wielkiego, dodatek puree z dynii, ale ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Dynia nie jest wyczuwalna w smaku, ale znacznie zmienia strukturę ciasta. Jest bardziej miękkie, wilgotne, dłużej świeże. Śliwki zawinięte w cieście to był eksperyment. I myślę, że bardzo udany, bo całość bardzo nam smakowała. Z chęcią będę powracać do tego ciasta.

przepis własny

 

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 4 dag drożdży
  • 50g cukru białego
  • 100g cukru brązowego
  • 1 szklanka puree z dynii
  • 5 dag masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200g powideł śliwkowych
  • 12-15 śliwek

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 70g masła

Do garnuszka wlać 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą. Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, puree z dynii. Wyrobić ciasto, tak by było gładkie i odchodziło od ręki. Dodać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić objętość).

Śliwki odpestkować i pokroić na ćwiartki. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Posmarować powidłami i poukładać ćwiartki śliwek (zostawić kilka na górę). Zwinąć ciasto w roladę i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną formy o wymiarach ok. 12x35cm. Odstawić do wyrośnięcia.

W tym czasie wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski i rozetrzeć między palcami. Wyrośniętą roladę naciąć wzdłuż. Na górze ułożyć odłożone wcześniej ćwiartki śliwek. Posmarować ciasto mlekiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 1800 przez 35-40 minut lub dłużej do suchego patyczka.

Lukier cynamonowy:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Do szklanki wsypać cukier puder i cynamon. Zalać wodą i rozetrzeć na gęsty lukier. Gotowym lukrem polać ostudzone ciasto.


 

środa, 14 października 2015, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/14 22:25:24
Rewelacja! Pięknie wygląda (ten kolor mmmm ) i pięknie pachnie. Świetne połączenie. Zabieram kawałek :)
-
2015/10/16 19:37:06
jaki cudny kolorek
-
2015/10/17 13:09:09
GENIALNE! Zapisuję do zrobienia :-)
-
2015/10/20 07:33:04
Wygląda ślicznie i bardzo apetycznie :*