Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto czekoladowe z dynią

                               Rozpoczęliście już sezon dyniowy? Ja mogę się pochwalić, że mamy już na koncie kilka zjedzonych dyń. I na pewno wiele jeszcze przed nami. W tym roku dynie mamy najlepsze, bo własne. Korzystamy więc ile się da. Poza zupą dyniową i placuszkami, piekę oczywiście ciasta. Nasze ulubione to drożdżowe dyniowe, ale dzisiaj mam dla was ciasto czekoladowe. Dzięki dyni jest bardzo wilgotne, nie tak ciężkie jak brownie, ale równie czekoladowe i pyszne. Dynia jest właściwie niewyczuwalna, ale świetnie podkręca smak czekolady. Próbujcie, bo ciasto przepyszne.

Skorzystałam z tego przepisu, zamieniłam tylko cukinię na dynię.

 

 Składniki:

  • 200g dyni (startej na drobnych oczkach i odciśniętej)
  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 200g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g mlecznej czekolady
  • szczypta soli
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju

Wszystkiej składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać kolejno jajka oraz jogurt. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą. Wymieszać suche składniki z mokrymi tylko do połączenia składników. Dodać dynię oraz posiekaną czekoladę i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 24x24cm (piekłam ciasto z 1,5 porcji w większej blaszce). Piec w temperaturze 1700 przez ok. 70 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polać gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Można też posypać tylko cukrem pudrem.


piątek, 02 października 2015, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2015/10/02 12:00:50
Lubię połączenie dyni z czekoladą. Piekłam już takie tarty i brownie. Twoje ciasto wygląda bardzo zachęcająco. W tym roku jeszcze dyni nie kupowałam, ale wszystko przede mną :)
-
Gość: Krecik, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/10/03 13:48:13
Halo Ola, tu Gosia:-) Robię właśnie Twoje ciasto i myślę czy nie miałam dac papieru pod ciasto. Ale teraz to już i tak za późno, bo siedzi w piekarniku. mam nadzieję że się uda :-D
-
Gość: Krecik, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/10/03 13:49:36
A widzisz. W wersji na telefon nie ma obrazków :-) z obrazkami jest wszystko jasne :-D
-
2015/10/03 20:38:26
Gosia papier do pieczenia nie jest konieczny. Trzeba tylko pamiętać żeby nasmarowac blaszke masłem, żeby ciasto dobrze sie kroiło. A jak ci wyszło? Mam nadzieję że się udało:)
-
2015/10/04 13:33:35
ohhh.... wygląda mega apetycznie! Przepis sobie zapisuję :)) Uwielbiam wilgotne ciasta..
-
2015/10/04 17:10:20
wyśmienite ciasto
-
2015/10/04 20:53:04
Ależ apetyczne ciasto ! Mniam, częstuję się kawałkiem. :)
-
2015/10/11 13:57:42
Na pewno bardzo by mi smakowało!