Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kakaowa tarta z kremem z czarnej porzeczki

                             To była przepyszna tarta. Krem jogurtowy z czarną porzeczką zaskoczył mnie nie tylko smakiem, ale i kolorem. Na lekko gorzkim kakaowym kruchym cieście, ze słodką bitą śmietaną i chrupiącymi wiórkami z gorzkiej czekolady. Fantastyczne połączenie smaków. Naprawdę nie sądziłam, że z porzeczek (chyba trochę niedocenianych u nas w domu) można przygotować coś tak pysznego. Zdecydowanie polecam!

P.S. Jutro wyjeżdżam w Tatry. Co za tym idzie przez najbliższy czas nie będę mieć dostępu do internetu. Zostawiam was więc z pyszną tartą i obiecuję moc przepisów po powrocie. Do napisania!

przepis na tartę własny

 

Kakaowe kruche ciasto:

  • 180g mąki
  • 20g kakao
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki na ciasto szybkie zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26cm. Ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić przez 30 minut. Następnie ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Piec w temperaturze 2000 przez 15 minut. Po czym ściągnąć obciążenie i piec jeszcze ok. 10-15 minut.

Krem z czarnej porzeczki:

  • 400g obranej czarnej porzeczki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 600g jogurtu greckiego
  • 100g białej czekolady

Porzeczki wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Zmiksować blenderem i odłożyć pół szklanki musu owocowego. Do reszty dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody żelatynę i dobrze wymieszać. Dobrze wystudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Do jogurtu dodać mus z porzeczek z żelatyną i dobrze zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Krem wylać na kruchy spód i włożyć do lodówki, do stężenia.

Do dekoracji:

  • 200ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 szklanki musu porzeczkowego (wcześniej odłożonego)
  • wiórki z gorzkiej czekolady

Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę. Tuż przed podaniem polać strużkami musu porzeczkowego i posypać gorzką czekoladą.


sobota, 01 sierpnia 2015, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2015/08/02 11:20:37
Kolor ma fenomenalny :)
Udanych wakacji! :)
-
2015/08/02 16:30:34
chętnie bym takiej pysznej tarty spróbowała
-
2015/08/02 21:43:46
Wygląda świetnie! Ten krem z porzeczki jest extra. Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu :)
-
2015/08/10 12:07:05
Zapisuję do zrobienia bo wygląda pysznie!