Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta porzeczkowa (bez pieczenia)

                                  W ramach chwilowej przerwy od jagód pomyślałam, że pokażę wam co przygotowałam z porzeczek. Jagody jeszcze przez jakiś czas będą dostępne, a dla porzeczek to już ostatni dzwonek. Można też oczywiście zamrozić owoce, a później będą jak znalazł. Tak więc jako pierwsza szybka tarta z czerwonej porzeczki. Spód z ciasteczek, masa serowa i galaretka z przetartych porzeczek. Lekka, orzeźwiająca i bez pieczenia, co latem bardzo się ceni.

 

Składniki na spód:

  • 200g ciastek oreo
  • 40g masła

Ciasteczka (razem z kremem) rozdrobnić w blenderze na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Prostokątną foremkę do tarty wyłożyć tak przygotowanymi ciasteczkami, mocno dociskając rękami. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

Masa serowo-porzeczkowa:

  • 1 i 3/4 szklanki twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200g obranej czerwonej porzeczki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Porzeczki zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć owoce przez sitko tak, by pozbyć się pestek. W ten sposób powinno powstać ok. 3/4 szklanki musu z porzeczek, z czego 1/2 szklanki odłożyć.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody. Ser zmiksować z cukrem i pozostałym musem z porzeczek (będzie to niewielka ilość, 2-3 łyżki). Dodać żelatynę i dobrze zmiksować. Wylać masę serową na przygotowany spód. Włożyć do lodówki do stężenia.

Galaretka z czerwonej porzeczki:

  • 1/2 szklanki musu z czerwonej porzeczki (wcześniej przygotowanego)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (lub więcej, ale pamiętajcie że galaretka powinna być kwaśna)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Do musu dodać cukier puder i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Wylać mus porzeczkowy na tartę i schłodzić, aż galaretka stężeje.


środa, 29 lipca 2015, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2015/07/29 15:36:33
Fajny ma kolor:)
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
-
2015/07/31 08:32:45
takiej tarty chetnie bym spróbowała
-
2015/07/31 10:03:28
Pyszna tarta!
-
2015/07/31 20:23:27
Piękna! :)