Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z agrestem

                          Do tej pory nie doceniałam agrestu. U nas to zawsze były owoce z których robiło się tylko sok. Nikt nie myślał o tym by dodać agrest do ciasta. W tym roku jednak było sporo agrestu i to czerwonego. Ze słodkim środkiem i kwaśną skórką. Pomyślałam więc że koniecznie chce mieć ciasto agrestowe na blogu. I znalazłam najlepszy przepis z możliwych. Na biszkopcie z kwaśnym budyniem z agrestu i słodką pianką agrestową. Wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają. Ciasto jest kwaskowate, bardzo orzeźwiające, najlepsze na gorące dni. Bardzo polecam.

Za przepis dziękuję Kasi. Piekłam ciasto z podwójnej porcji w dużej blaszce. I tak jak już napisałam, użyłam czerwonego agrestu dlatego warstwa ciasta jest czerwona.

 

 Składniki na biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut), a następnie dodać do nich wodę i olej. Zmiksować do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera tylko do połączenia składników (ja jednak zawsze mieszam delikatnie mąkę łyżką, biszkopt jest wtedy bardziej puszysty). Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24cm (ja piekłam z podwójnej porcji w blaszce 25x40cm). Piec w temperaturze 1600 przez 20 minut. Ostudzić.

Masa agrestowa:

  • 700g dojrzałego agrestu (u mnie agrest czerwony)
  • 200ml wody
  • 2 budynie śmietankowe + 100ml wody
  • 120g cukru

Obrany z końcówek agrest zasypać cukrem, zalać wodą (200ml) i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5-6 minut, a następnie zblendować na gładki mus. Agrest ponownie podgrzać i dodać do niego dwa budynie rozmieszane w 100ml wody. Mieszać do chwili aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Masa śmietanowa:

  • 400ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 150ml wrzątku

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, a następnie wlewać do niej galaretkę i miksować do chwili aż masa będzie jednolita (uwaga - jeśli galaretka będzie ciepła, śmietana się zważy). Śmietankę szybko przełożyć na ciasto, wyrównać i włożyć do lodówki na całą noc.


środa, 08 lipca 2015, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto figa z makiem

    Lubicie figi? Ja bardzo! Są doskonałe zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Teraz jest najlepszy czas na nie więc korzystajcie. Ja zaczynam klasycznie. Cias

  • Fale Dunaju ze śliwkami

    Dzisiejsze ciasto to dobrze znany wszystkim klasyk. Do jego przygotowania od dawna namawiał mnie tato, bo wspomina je z dzieciństwa. Moja lista ciast do upiecze

  • Biszkopt z mango, kremem kokosowym i malinami

    To jedno z pyszniejszych ciast na blogu. Biszkopt genueński, mango, krem kokosowy i glazura z białej czekolady. Bardzo lekkie i owocowe ciasto. Biszkopt genueńs

Komentarze
2015/07/08 09:42:36
a ja całe wieki agrestu nie jadłam ;)
-
2015/07/09 11:33:30
Wygląda pięknie!
Bardzo lubię ciasta z agrestem :)
-
2015/07/09 16:10:03
Wygląda fantastycznie!
-
2015/07/09 18:15:17
Pysznie wygląda : ) zapisuje przepis
-
Gość: , *.adsl-surfen.hetnet.nl
2015/07/09 20:25:12
Ten przepis odmienił moje życie na lepsze ... :)
-
2015/07/14 17:10:08
Wygląda pięknie i tak jakoś zdrowo ;)
Pychoty :)