Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Biszkopt z pianką, truskawkami i galaretką

                  Póki truskawki ciągle są dostępne, korzystamy ile się da. Dziś ciasto niezwykle lekkie i bardzo owocowe. Na biszkopcie, z bananami, pianką, truskawkami i galaretką. Kwintesencja lata. Jeśli nie znajdziecie już truskawek, maliny też będą świetnie pasowały. Polecam!

 

 Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 130g cukru
  • 160g mąki

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubić na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki o wymiarach ok. 25x40cm i piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut.

Pianka z bananami:

  • 1 śnieżka do ubijania
  • 200ml mleka
  • 1 galaretka ( u mnie cytrynowa, ale truskawkowa lepiej się tu sprawdzi)
  • 4 duże banany
  • sok z cytryny

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Banany pokroić wzdłuż i dobrze skropić sokiem z cytryny. Śnieżkę wsypać do mleka i ubić na sztywno. Powoli wlewać galaretkę i miksować do połączenia składników. Banany ułożyć na biszkopcie w odstępach. Na ciasto wylać piankę, wyrównać i włożyć do lodówki.

Pianka z biszkoptami:

  • 1 śnieżka do ubijania
  • 200ml mleka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 150g okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić. Śnieżkę wsypać do mleka i ubić na sztywno. Powoli wlewać galaretkę i miksować do połączenia składników. Ekstrakt waniliowy rozcieńczyć w 1/3 szklanki wody, maczać w nim biszkopty i układać na ciasto. Następnie wylać piankę, wyrównać i włożyć do lodówki.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1kg truskawek

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Tężejącą galaretkę delikatnie wylać na ciasto, pokrywając truskawki. Schłodzić w lodówce.


poniedziałek, 13 lipca 2015, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Biszkopt z kremem kawowym i malinami

    Ten weekend miałam spędzić w Tatrach. Niestety warunki pogodowe w górach są fatalne i wyjazd trzeba było odwołać. Wielka szkoda, bo czekałam na tą wyprawę od da

  • Kostka pomarańczowo-piernikowa

    Kolejna pyszna kostka do kolekcji na blogu. Tym razem w wersji świątecznej. Na piernikowym spodzie, z galaretką z pomarańczy i kremem z gorzkiej czekolady. Gala

  • Kostka straciatella z malinami

    Jeśli szukacie przepisu na lekkie i orzeźwiające ciasto świąteczne, to dobrze trafiliście. Święta to przecież nie tylko piernik, sernik i makowiec. Moje dzisiej

Komentarze
2015/07/14 16:01:23
Najlepsze letnie ciasto! :-) Do biszkoptu dobzre jest użyć składników, które przez kilka godzin leżały w temperaturze pokojowej. Np. jajka o temperaturze pokojowej podczas ubijania zatrzymują więcej powietrza i biszkopt będzie bardziej puszysty. :-)
-
2015/07/14 20:17:01
Zgadzam się, zawsze do biszkoptu używam jajek w temperaturze pokojowej. Przy cienkim spodzie nie jest to aż takie ważne, ale w przypadku biszkoptu do tortu już tak:)
pozdrawiam:)
-
2015/07/16 00:39:27
Wspaniałe letnie ciasto, takie leciutkie :)
-
2015/07/16 22:48:31
uwielbiam takie ciasta; pięknie wygląda