Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Dyniowe ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi

                  Mam nadzieję, że dynia jeszcze wam się nie znudziła. Na ciasto drożdżowe z dodatkiem puree dyniowego już od dawna miałam ochotę. Zauroczył mnie ten piękny, pomarańczowy kolor. Z dodatkiem powideł śliwkowych, cynamonu i imbiru smakuje naprawdę wyśmienicie. Ciasto jest bardzo delikatne, a zawinięte w ściereczkę zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Gwarantuję wam, że będziecie mile zaskoczeni.

przepis własny

Składniki na ciasto:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 szklanki puree z dyni
  • 2 żółtka
  • 200g cukru
  • 7dag drożdży
  • 10dag masła

Masło roztopić w garnuszku i odstawić. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.  Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka z cukrem i puree z dyni. Wszystkie składniki zarobić (na początku można łyżką, a później rękami). Ciasto jest dość luźne, gdyby jednak zbyt bardzo kleiło się do rąk, należy dosypać więcej mąki (pamiętajcie jednak, że im luźniejsze ciasto przed wyrośnięciem tym bardziej delikatne i dłużej świeże po upieczeniu). Na końcu dodać stopione masło i jeszcze raz zarobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie:

  • 400g powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Dwie duże keksówki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz zarobić i podzielić na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, posmarować powidłami i zwinąć w roladę. Tak przygotować 4 rolady. Do każdej keksówki układać obok siebie po 2 rolady.

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 70g masła

Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Ciasto posmarować za pomocą pędzelka mlekiem, obsypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 1800 przez ok. 50 minut, lub do suchego patyczka (czas pieczenia zależy od wielkości formy). Po upieczeniu ostudzić, polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


czwartek, 13 listopada 2014, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/13 13:46:35
Piekny kolorek ma ta babka i smak domyślam się że wyborny
-
2014/11/15 16:28:48
Boskie :) Kolor ma fantastyczny, a powidła musiały tutaj rewelacyjnie pasować :)
-
2014/11/16 21:27:05
piekny ma kolor. tez robiłam dwa razy dyniowe ale jakoś szybko znikneło że nawet zdjęcia nie zdązyłam zrobić
-
2014/11/17 10:46:49
Mniam! Wygląda wspaniale! I te powidła! :-)
-
2014/11/17 14:10:42
izaa_a - My jedliśmy jeszcze ciepłe i resztę musiałam schować żeby na następny dzień do zdjęcia było:)
-
2014/11/17 17:32:51
Boskie to ciasto. Ma piękny kolor! Z pewnością jest przepyszne. :)
Pozdrowionka .