Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto dyniowe z dżemem z czarnej porzeczki i kremem patissiere

                    Uwielbiam kolor, który dynia nadaje wypiekom. Od razu kojarzy się z jesienią. Dodatkowo ciasta z dodatkiem dyni mają cudowny aromat, są wilgotne i długo zachowują świeżość. Dzisiaj bardzo proste, lekkie ciasto dyniowe z delikatnym aromatem cynamonu i imbiru, przełożone warstwą domowego dżemu z czarnych porzeczek i waniliowym kremem patissiere. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt murowany. Najlepsze od razu po przełożeniu. Choć jeśli chcecie je ładnie pokroić, to warto schłodzić przez kilka godzin ciasto w lodówce.

Ciasto dyniowe zrobiłam z tego przepisu, a krem przygotowałam na bazie tego przepisu.

Ciasto dyniowe:

  • 250g musu z dyni (użyłam Hokkaido)
  • 125g cukru
  • 375g mąki
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Masło roztopić, dodać cukier, mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodawać mąkę w trzech partiach i za każdym razem wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 1800 przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę. Wystudzić, przekroić 2 blaty.

Krem patissiere:

  • 200ml śmietany kremówki
  • 125ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 duże żółtka
  • 20g mąki pszennej
  • 70g cukru

Do garnuszka wlać mleko i śmietankę, dodać ziarenka i laskę wanilii. Zagotować, przykryć i pozostawić na 10 minut z dala od palnika. Po tym czasie usunąć laskę wanilii. W miseczce utrzeć żółtka i cukier na jasny krem, pod sam koniec dodać mąkę. Masę żółtkową przelać do mleka i zmiksować, aby nie było grudek. Następnie postawić z powrotem na palniku i zagotować. Pogotować, cały czas mieszając, przez 2 minuty, do zgęstnienia. Odstawić, przykryć folią i lekko przestudzić.

Dodatkowo:

  • 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy, albo kupny dobrej jakości)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju

Spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć jeszcze ciepły krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju i polać nią ciasto. Ciasto najlepiej smakuje z jeszcze lekko ciepłym kremem i niezastygniętą polewą, choć po schłodzeniu jest także smaczne i na pewno ładniej się kroi.


piątek, 07 listopada 2014, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto figa z makiem

    Lubicie figi? Ja bardzo! Są doskonałe zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Teraz jest najlepszy czas na nie więc korzystajcie. Ja zaczynam klasycznie. Cias

  • Fale Dunaju ze śliwkami

    Dzisiejsze ciasto to dobrze znany wszystkim klasyk. Do jego przygotowania od dawna namawiał mnie tato, bo wspomina je z dzieciństwa. Moja lista ciast do upiecze

  • Biszkopt z mango, kremem kokosowym i malinami

    To jedno z pyszniejszych ciast na blogu. Biszkopt genueński, mango, krem kokosowy i glazura z białej czekolady. Bardzo lekkie i owocowe ciasto. Biszkopt genueńs

Komentarze
2014/11/07 20:14:53
Super połączenie smakowe :)
-
2014/11/07 22:47:01
Poproszę od razu dwa kawałeczki tych pyszności! :-)
-
2014/11/07 22:47:34
Piękny ma kolor to ciasto, na pewno smakuje wspaniale.Pozdrawiam :)
-
2014/11/11 16:20:45
przepysznie wygląda