Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto dyniowe z gruszkami, suszoną żurawiną i białą czekoladą - dla gości

                    Niemalże na wszystkich blogach od dłuższego czasu króluje dynia. Mój nie może być przecież gorszy:) Dynię uwielbiam. Krem z dyni z dodatkiem chili, to jedna z moich ulubionych zup. Do tej pory jednak nie używałam dyni do wypieków. I czas to zmienić. Zrobiłam ostatnio całkiem spore zapasy i mam zamiar w najbliższym czasie je wykorzystać. Zaczynam od ciasta dyniowego z całymi gruszkami, suszoną żurawiną i białą czekoladą. Aromatyczne, bardzo wilgotne ciasto i rozpływające się w ustach gruszki. Pyszne połączenie. Do tego pięknie się prezentuje. Może upieczecie je w ten weekend?

przepis własny

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej na małych oczkach dyni
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 50g suszonej żurawiny
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • 6 średnich gruszek z długimi ogonkami
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, tak aby nie uszkodzić owoców (chcemy mieć gruszki w całości, więc najlepiej zrobić to okrągłym obierakiem do warzyw). Do garnka nalać wody, wsypać cukier z wanilią i ostrożnie ułożyć gruszki. Gotować na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpaść).

W tym czasie jajka utrzeć z cukrem białym i trzcinowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać, cały czas ucierając, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Następnie dodać dynię, przyprawy, suszoną żurawinę (można ją wcześniej pokroić) i wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 26cm. W cieście poukładać gruszki. Piec w temperaturze 1800 przez 75 minut, lub dłużej do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem oleju w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.

Z przepisem tym dołączam do akcji, w której główną wygraną jest zestaw książek. Oznaczyłam przepis jako kategoria dla gości. Dlaczego? Myślę, że tego nie trzeba wyjaśniać. Ciasto robi się szybko i bezproblemowo. Jestem pewna, że nie tylko wygląda ale i smak zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa.

Moje wypieki i desery na każdą okazję

piątek, 24 października 2014, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

    Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z li

  • Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą

    Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą. Pomyślicie, że zwariowałam, no bo jak to kawa i rabarbar. Z rabarbarem na blogu było już chyba wszystko. Dlatego

  • Kisielowe ciasto cytrynowe

    To ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Kiedyś moje ulubione. Zawsze piekła je moja mama, a z czasem ja sama. Zwykłe ciasto ucierane, ale ma w sobie coś co

Komentarze
2014/10/24 08:26:41
ŚLiczne!
Mam wielką ochotę je upiec...
-
2014/10/24 09:27:50
Niesamowicie podobają mi się takie ciasta z zatopionymi owocami. Mniam! :)
-
2014/10/24 15:09:19
Genialne ciacho! :)
-
2014/10/25 08:05:42
super wygląda z tymi gruszkami
-
2014/10/25 15:25:56
Jej, jakie cudne z tymi całymi gruszkami:) zrobię je na pewno, ale nie wiem kiedy. Pozdrawiam serdecznie!
-
2014/10/25 21:53:13
Wygląda fantastycznie, zapisuję sobie przepis :)