Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką

                           Patrząc na wasze wypieki, postanowiłam i ja przygotować coś z porzeczkami. Zebraliśmy ostatnio na działce całkiem sporą ich ilość. Nic więc nie stało na przeszkodzie. Na pierwszy rzut poszły drożdżówki. Wyszły zaskakująco pyszne. Z dużą ilością porzeczek i kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Udekorowane słodkim lukrem, który doskonale równoważy kwaśny smak porzeczek. Polecam, bo naprawdę warto spróbować.

Przepis na ciasto drożdżowe ciągle ten sam, ze starej książki kucharskiej.

Składniki na ciasto (9-10 średnich drożdżówek):

  • 500g mąki
  • 4dag świeżych drożdży
  • 350ml mleka
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru z wanilią
  • 5 dag masła

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać resztę mleka, zarobić. Ciasto należy wyrabiać starannie, wybijając ręką tak aby weszło w nie jak najwięcej powietrza. Jeżeli ciasto będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę więcej mleka. Kiedy ciasto będzie już gładkie i odstające od ręki, wlewać stopniowo letni tłuszcz. Dokładnie zarobić ciasto z tłuszczem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 70g masła
  • 3 łyżki płatków owsianych

Mąkę wymieszać z cukrem i płatkami owsianymi. Masło roztopić i bardzo mocno podgrzać i takim zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Dodatkowo:

  • 400g porzeczek (u mnie czerwona, czarna i biała)
  • lukier lub cukier puder

Z ciasta formować kulki, spłaszczać i kłaść na przygotowanej blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie za pomocą szklanki w każdej bułce zrobić wgłębienie. Obficie napełnić je porzeczkami. Następnie posypać bułki kruszonką. Piec w temperaturze 1800 przez ok.15 minut, do zrumienienia. Po ostudzeniu udekorować lukrem lub obficie posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 14 lipca 2014, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto drożdżowe z kokosem i porzeczkami

    Dzisiaj mam dla was dość nietypowe ciasto. Drożdżowe, ale nie takie zwyczajne. Do ciasta dodałam maślanki, dzięki czemu jest ono delikatne i długo zachowuje świ

  • Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

    W pełni sezonu nie może zabraknąć oczywiście ciasta drożdżowego z rabarbarem. Przygotowałam je nieco inaczej. Ciasto drożdżowe, posmarowane nadzieniem z twarogu

  • Dyniowa drożdżówka z czekoladą

    Dzisiaj na dworze już prawie wiosna. Co powiecie więc na bardzo słoneczne ciasto? Oczywiście będzie to drożdżówka dyniowa, ale nie taka zwykła, bo z czekoladą i

Komentarze
2014/07/15 10:28:57
mniamm pyszności, drożdżówki uwielbiam
-
2014/07/21 14:56:42
pysznie!
-
2014/08/18 09:58:26
Pyszne na drugie śniadanie do pracy. Przepis zmałpuję na pewno! Uwielbiam wszystko co drożdżowe, a Twoja wersja drożdżówek przemawia do mnie wielkim głosem ;)