Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto ucierane z czarną porzeczką i bezą

                     Lubię czasami upiec takie zwykłe ciasto ucierane. Tak po prostu, żeby odetchnąć od wymyślnych ciast z kremami. Ponieważ miałam dużo porzeczek, padło na ucierane z porzeczkami. Dodatkowo, żeby zrównoważyć kwaśny smak porzeczek dodałam bezę. Owoce co prawda opadły na dno, ale nic nie szkodzi. Powstało ciasto pomiędzy warstwą porzeczek i dżemu porzeczkowego przykryte grubą warstwą słodkiej bezy. Niby nic specjalnego, ale było bardzo smaczne.

 przepis własny

Ciasto:

  • 150g masła
  • 1 szklanka cukru (najlepszy będzie cukier puder)
  • 3 żółtka (białka zostawić do bezy)
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 150g czarnej porzeczki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać żółtka oraz jajko i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta mąkę i jogurt (ostatnią porcją powinna być mąka). Miksować tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 20-22cm (lepsza będzie ta większa, ja miałam tylko 18cm). Piec w temperaturze 1800 przez 70-75 min, do suchego patyczka. Przy większej formie sprawdźcie ciasto już po 60 minutach.

Beza:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Beza powinna być sztywna i lśniąca. Dodać mąkę, sok z cytryny i zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy o 1cm mniejszej niż średnica użytej tortownicy do ciasta. Na papier wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800 na 30min. Bezę można upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Można również włożyć bezę do piekarnika pod koniec pieczenia ciasta, i upiec razem z nim (ja tak zrobiłam).

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowego)

Ściąć górkę z ciasta tak, aby było płaskie. Ciasto posmarować dżemem, a na wierzch ułożyć bezę.

Z przepisem dołączam do akcji:

Porzeczkowo mi 2014

sobota, 26 lipca 2014, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Karpatka z kremem bawarskim i jagodami

    Dawno już nie robiłam karpatki, a ta którą dzisiaj wam prezentuję nie jest taka zwyczajna. Dwa blaty ciasta parzonego przełożone kremem bawarskim (ostatnio mój

  • Ciasto maślankowe z agrestem

    Na weekend przygotowałam dla was bardzo prosty przepis. Ciasto na maślance z agrestem. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilka chwil, a jest naprawdę pyszn

  • Kruche ciasto z agrestem i pianką

    Zauważyliście, że ostatnio na blogach coraz więcej pojawia się wypieków z porzeczkami i agrestem? Ja sama dopiero teraz doceniłam smak tych nieco zapomnianych o

Komentarze
2014/07/26 10:14:28
wyśmienicie wygląda
-
2014/07/27 11:07:36
Ależ ma świetną chmurę bezową na wierzchu! super ciasto!:)
-
2014/07/27 12:27:43
Ta beza na wierzchu wygląda jak chmurka :) Dzięki za udział w akcji :) Pozdrawiam! ;)
-
2014/07/27 19:51:44
Dziękuję bardzo dziewczyny:)
-
2014/07/28 15:32:23
Często robię takie z rabarbarem, z porzeczką też musi być znakomite :)
-
2014/07/28 15:54:31
Cudowne ciasto ,kocham z chmurką bezową.
-
2014/07/29 21:16:55
O rany ale ono imponujące! :-) a jakie musiało być pyszne! :-)