Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Biszkopt kakaowy z kremem jagodowym i czekoladowym

                 Takie ciasto chodziło za mną już od dawna. Bardzo intensywne w smaku. Cienkie kakaowe warstwy biszkoptu i dwa pyszne kremy, jagodowy z jagodami i czekoladowy. Idealna propozycja na sezon jagodowy!

przepis własny

Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 230g cukru
  • 240g mąki
  • 40g kakao
  • 1 łyżka oleju

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Ubić na jasną, puszystą masę, dodając pod koniec olej. Mąkę i kakao przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną blachy o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 160przez 25-30 minut, lub dłużej do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na trzy cienkie blaty.

Krem jagodowy:

  • 400g jagód
  • 800g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
  • 100g białej czekolady

Co najmniej na 12 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Zawiesić sitko nad miską i włożyć do lodówki. Po odsączeniu 1 łyżkę jogurtu odłożyć (będzie potrzebna do kremu czekoladowego).

250g jagód wrzucić do małego garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Dodać mąkę z wodą, zagotować i zdjąć z palnika. Zmiksować jagody blenderem. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Wystudzić, włożyć do lodówki, do stężenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Schłodzone jagody zmiksować na gładką masę. Dodawać jogurt i dobrze zmiksować. Dodać czekoladę i krótko zmiksować. Krem włożyć do lodówki i schłodzić przynajmniej przez godzinę.

Krem czekoladowy:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka odsączonego jogurtu

Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać jogurt. Dodać czekoladę i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (bardzo krótko, aby masa się nie zważyła). Włożyć do lodówki, schłodzić przynajmniej przez godzinę.

Do nasączenia:

  • kieliszek ulubionej nalewki ( u mnie winogronowa)
  • kieliszek wody

Wodę z nalewką wymieszać w szklance. Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki i za pomocą pędzelka delikatnie nasączyć (nie dużo, biszkopty są dość cienkie). Wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim biszkoptem i delikatnie nasączyć. Wyłożyć krem jagodowy, przykryć ostatnim biszkoptem i również nasączyć.

Polewa czekoladowa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki wrzucić do miski i umieścić ją nad gotującą się wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej polewy. Polewę wylać na ciasto i włożyć je do lodówki. Schłodzić najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i jagodami.

Z przepisem dołączam do akcji:

Słodkie jagodowe lato

czwartek, 10 lipca 2014, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto dyniowe z jogurtem, sosem karmelowym i figami

    Moją wielką miłość do dyni już znacie. Świadczy o tym chociażby ilość przepisów na blogu z dynią w roli głównej. Ostatnio także nie rozstaję się z figami. Dynia

  • Kremówka jagodowa

    Bardzo nad tym ubolewam, ale nie udało mi się w tym roku pojechać na jagody lasu. Zabrakło czasu. Dzisiejsze ciasto robiłam już jakiś czas temu, jeszcze z ubieg

  • Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

    Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z li

Komentarze
2014/07/10 12:11:54
Idelane połączenie :)
-
2014/07/10 12:20:19
po prostu cudo!!!
-
2014/07/10 16:06:22
Piękny przekładaniec. Musi smakować bosko! :)
-
2014/07/10 23:45:27
Przepis zapisuję i na pewno wypróbuję :) Takie ciasta bardzo lubię - wygląda dostojnie i na pewno smakuje znakomicie! Jagody z czekoladą do świetne połączenie! :)
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
-
2014/07/11 13:14:50
Jakie śliczne kosteczki!! Przepiękne ;)
-
2014/07/11 13:16:38
Te równiutkie kosteczki prezentują się doskonale! Wspaniały przepis ;)
-
2014/07/11 21:59:33
Cudownie wygląda. :) Musiało być pyszne. Pięknie ukrojone. Wpadam na kawałek.
-
2014/07/12 13:18:45
Cudowne ciacho! Iście letnie! :-)
-
2014/08/18 10:25:54
Przepiękny zestaw kolorów! Kostki ciasta prezentują się niezwykle apetycznie, z chęcią pochłonęłabym kilka :)