Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Torcik truskawkowo-nutellowy

                 To naprawdę jedno z pyszniejszych ciast jakie jedliśmy w ostatnim czasie. Kto by przypuszczał, że truskawki i nutella stworzą tak zgrany duet. A do tego, wbrew temu co mogłoby się wydawać, ciasto nie jest przesłodzone. Jest idealne.

Ja swój torcik piekłam jeszcze przed sezonem i miałam troszkę za mało truskawek. Wy jednak nie żałujcie owoców. Dajcie je do galaretki jak w przepisie i ozdóbcie ciasto dodatkową porcją. Obiecuję, że będzie pysznie:)

Za przepis dziękuję niezawodnej Kasi.

 

Biszkopt (składniki na 1, a należy upiec dwa):

  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • 90g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju

Mus:

  • 250g serka mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki
  • 3 kopiaste łyżki nutelli
  • 1 kopiasta łyżka żelatyny
  • ok. 80ml wrzątku

Warstwa truskawkowa:

  • 500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500ml wrzątku

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 pełna łyżka masła
  • 6-7 łyżek mleka

Poncz:

  • 50ml wody
  • 100ml likieru czekoladowego (pominęłam, naponczowałam ciasto kawą z mlekiem)

Dodatkowo:

  • truskawki do dekoracji

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Do masy jajecznej dodać wodę i olej. Mąkę i kakao przesiać i dodać do masy. Krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do wymieszania składników (a najlepiej zrobić do łyżką). Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 24cm (ja miałam większą, 26cm). Piec w temperaturze 1700 przez ok. 14-15 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia i w ten sam sposób przygotować drugi. Można też od razu zrobić ciasto z dwóch porcji i po ostudzeniu przekroić na dwie części (ja tak zrobiłam).

Przestudzony biszkopt ponownie umieścić w tortownicy i naponczować go. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia.

Mascarpone i kremówkę ubijać do chwili gdy powstanie puszysta masa, sztywniejsza niż bita śmietana. Pod koniec ubijania dodać nutellę, a na koniec przestudzoną żelatynę. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Krem przełożyć na biszkopt i wyrównać krem dokładnie, doprowadzając do brzegów tortownicy. Na kremie ułożyć połówki truskawek, lekko je wciskając. Na truskawki delikatnie wylać tężejącą galaretkę i wstawić ciasto do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie przykryć je drugim, naponczowanym biszkoptem.

Połamaną czekoladę, masło i mleko umieścić w misce nad gotującą się wodą i podgrzewać do chwili utworzenia się jednolitej polewy, którą rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Zanim polewa zastygnie, dekorujemy ciasto truskawkami.


piątek, 30 maja 2014, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/30 08:04:08
Miło mi, że smakował :)

Pozdrawiam :)
-
2014/05/30 09:57:50
Wygląda przepysznie!
Zastanawia mnie czy polewa stwardniała, czy pozostała łatwa do krojenia?
Pozdrawiam :-)
-
2014/05/30 17:57:40
Kasiu- Tak, ciasto było przepyszne. Jeszcze raz dziękuje za przepis!
Judik- Na zdjęciu ciasto jest wyjęte prosto z lodówki. Polewa zastygła, ale nie była twarda. Kroiła się bez problemu:)
-
2014/05/31 10:22:34
Ach, wygląda cudownie! To musi być niebo w gębie :)
-
2014/06/04 13:21:36
piękny!!!!
-
2014/06/04 13:53:34
Wygląda bardzo uwodzicielsko, uległabym :D