Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tort z bitą śmietaną, brzoskwiniami i musem malinowym

                       Tort, który przygotowałam w ubiegły weekend na imieniny dziadka. Najprostszy z bitą śmietaną i owocami, bo takie lubimy najbardziej. Nie jest jednak taki zwyczajny. Charakteru nadaje mu mus z malin i bok z czekolady. Dzięki temu nie tylko pysznie smakuje, ale też efektownie się prezentuje. Niestety nie mogę pokazać wam środka, bo tort był prezentem.

przepis własny

Składniki na biszkopt:

  • 6 dużych jajek ( w temperaturze pokojowej)
  • 200g cukru
  • 240g mąki

Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i kolejno po jednym żółtku. Ubić na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąki i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto wylać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 26cm. Piec w temperaturze 1600 przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty (najlepiej upiec go dzień wcześniej).

Do nasączenia biszkoptu:

  • sok z pół cytryny
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Ostudzić.

Krem do przełożenia tortu:

  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodkie kremy)
  • brzoskwinie w puszce

Brzoskwinie dobrze odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ostrożnie wlewać żelatynę, mieszając na najniższych obrotach miksera. Odłożyć ok. 1/5 śmietany do obsmarowania boków i góry tortu. Resztę podzielić na dwie części.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze i nasączyć. Wyłożyć pół śmietany i powciskać brzoskwinie. Przykryć drugim blatem, który również nasączyć. Wyłożyć śmietanę, brzoskwinie, przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć.

Pozostałą śmietaną wysmarować boki oraz wierzch tortu. Schłodzić.

Do dekoracji:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Z pergaminu wyciąć pasek długości takiej jak obwód tortu i wysokości o 1cm więcej niż ma tort. Rozsmarować czekoladę na pasku. Zostawić na jakiś czas, tak aby czekolada lekko zastygła. Następnie pasek z czekoladą przyłożyć do boków tortu i delikatnie wygładzić ręką.  Włożyć tort do lodówki.

W tym czasie namoczyć żelatynę w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć śmietanę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i zrobić brzeg na całym obwodzie tortu, tuż przy boku z czekolady (chodzi o to, żeby wylany później mus z malin nie rozpłynął się na boki).

Mus z malin:

  • 1,5 szklanki malin ze słoiczka (zagotowanych z cukrem)
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Maliny rozdrobnić widelcem, włożyć do zamrażalnika na 5 minut. W tym czasie namoczyć żelatynę i wmieszać ją do schłodzonych malin. Mus momentalnie zacznie tężeć. Wylać maliny na wierzch tortu. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Udekorować pozostałą bitą śmietaną i świeżymi owocami.


czwartek, 27 marca 2014, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Tort czekoladowy z konfiturą z owoców leśnych

    Ten tort robiłam już jakiś czas temu, jeszcze w sezonie truskawkowym, na urodziny brata. Po raz pierwszy zrobiłam biszkopt genueński zamiast klasycznego. I powi

  • Tort piernikowo-miętowy z malinami

    To już ostatni przedświąteczny przepis. Oczywiście tort, bo nie mogłoby być inaczej. Po sukcesie ostatniego ciasta miętowo-piernikowego, postanowiłam je powtórz

  • Torcik jogurtowy z malinami

    Uwierzycie, że do przygotowania tego ciasta zużyłam prawie 1,5kg jogurtu greckiego? Może dlatego wyszło takie pyszne. Najlepsze i zupełnie bezproblemowe ciasto

Komentarze
2014/03/27 18:54:09
Piękny!.
-
2014/03/27 22:05:55
Bardzo ładnie udekorowany, a ten mus... kusi: )
-
2014/03/28 08:30:55
cudowny!!!!
-
2014/03/29 11:44:21
Piękny jest ten torcik :)
-
Gość: Goose, *.adsl.inetia.pl
2014/03/30 22:00:18
Ślicznie wygląda, ale jeszcze lepiej smakuje :)
-
2014/04/01 17:38:25
Wygląda cudownie!! :-)