Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Cupcakes z lemon curd i kremem miętowym z czekoladą

                       Moja kolejna propozycja na cupcakes. Wykorzystałam bardzo udane połączenie mięty z czekoladą i dodałam cytrynę. Tak powstały babeczki z nadzieniem z lemon curd i kremem miętowym z czekoladą. Przepyszne!

Do kremu użyłam ekstraktu miętowego (świeżą miętę zalałam wódką i szczelnie zamknęłam), który zrobiłam jeszcze latem. Mimo, że na 150ml wódki użyłam sporej ilości mięty, mam wrażenie że ekstrakt jest za mało miętowy. Bo też i mięta którą miałam, była bardzo łagodna. Dlatego polecam wybierać miętę o intensywnym, ostrym aromacie.

przepis własny

 

Składniki na cupcakes (11-12):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115g masła
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru z wanilią (lub zwykły cukier i laska wanilii)
  • 3/4 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Na zmianę dodawać przesiane suche składniki i mleko, miksować aż do wyczerpania składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 1800C przez 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Lemon curd:

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 100g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 duże jajko

W niedużym garnuszku roztrzepać jajko z cukrem. Dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia. Następnie przetrzeć przez sitko i dodać skórkę, która osiądzie na sitku. Gotowy krem wystudzić.

Krem miętowy z czekoladą:

  • 200ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki ekstraktu miętowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30g czekolady deserowej

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Dodać cukier puder i ekstrakt miętowy i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać czekoladę startą na drobnych oczkach i wymieszać łyżką.

Małą łyżeczką wydrążyć w babeczkach otworki i wypełnić je lemon curdem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z z końcówką w kształcie gwiazdki (u mnie Wilton 1M) i ozdobić babeczki.

Z przepisem dołączam do akcji:

Mascarpone Karnawał 2014

sobota, 08 lutego 2014, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Muffinki gotowane - czekoladowe z cukinią

    W ostatnim czasie zrobiłam bardzo dużo muffinek gotowanych. W różnych wersjach smakowych. Te z cukinią i czekoladą cieszyły się największym powodzeniem. Muffink

  • Muffinki czekoladowe z truskawkami

    Czekolada i truskawki to naprawdę genialne połączenie. Przekonałam się o tym po raz kolejny. Delikatne, bardzo czekoladowe muffinki z dużymi kawałkami truskawek

  • Muffinki gotowane - cytrynowe z makiem

    Próbowaliście kiedyś ugotować muffinki? Ja taki sposób ich przygotowania zobaczyłam po raz pierwszy w telewizji, w programie kulinarnym (nie pamiętam którym). B

Komentarze
2014/02/08 23:14:28
Muszą być pyszne! Fajnie wyglądają. Ten krem bardzo ciekawi :)
-
2014/02/08 23:44:58
Oj takich babeczek bym chętnie pojadła! :-)
-
2014/02/09 11:09:25
bardzo ładnie wyglądają
-
2014/02/10 22:34:40
Z lemon curd musiały smakować obłędnie! uwielbiam!
-
2014/02/10 22:56:10
Oj tak były pyszne! Tylko za szybko się skończyły:)
-
2014/02/12 11:57:43
obłędnie się prezentują
-
2014/02/13 12:42:45
Ciekawy pomysł na fotkę!
-
2014/02/13 17:03:25
Dziękuję:)
Tylko muszę zainwestować w lepszy aparat, bo zdjęcia są ciągle słabej jakości.
-
2014/02/16 16:52:08
Bardzo ciekawy krem, odważne połączenie smaków :) Myślę, że pyszne :)