Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tort z kremem czekoladowym i wiśniami

                        Ach co to był za tort. Do tej pory oblizujemy się na samo wspomnienie o nim. Kakaowy biszkopt, krem czekoladowy, bita śmietana i wiśnie nasączone domową nalewką. Idealny w swojej prostocie. Tort przygotowałam na deser po kolacji wigilijnej. Smakował wszystkim, bez wyjątku. I mam wrażenie, że  z każdym dniem był coraz lepszy. Wszystkie smaki uzupełniały się idealnie. Polecam!

przepis własny

 Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 25g kakao
  • 175g mąki
  • 160g cukru

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier i żółtka i dalej ubijać. Kakao i mąkę przesiać. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 18cm lub 20cm. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 1 godzinę, do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na cztery blaty.

Wiśnie:

  • 100g wiśni z kompotu (mogą być mrożone)
  • 70ml nalewki lub likieru wiśniowego (można dać więcej jeśli lubicie)

Wiśnie zalać alkoholem, przykryć i odstawić.

Krem czekoladowy:

  • 200ml śmietany 30%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać krem łyżką. Schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.

Dodatkowo:

  • 400ml śmietany 30%
  • 2 usztywniacze do bitej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 70ml kompotu wiśniowego
  • płatki czekoladowe
  • wiśnie do dekoracji (u mnie kandyzowane)

Śmietanę ubić z dodatkiem usztywniacza i cukru pudru, włożyć do lodówki. Wiśnie odsączyć. Do alkoholu pozostałego po odsączeniu dodać kompot wiśniowy i wymieszać. Tak powstanie poncz potrzebny do nasączenia biszkoptu.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, lekko nasączyć. Nałożyć pół kremu czekoladowego, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć. Nałożyć pół bitej śmietany. Delikatnie powciskać w śmietanę wiśnie, przykryć trzecim biszkoptem i nasączyć. Na koniec wyłożyć resztę kremu czekoladowego, przykryć czwartym biszkoptem, który także lekko nasączyć.

Wierzch i boki tortu posmarować cienką warstwą bitej śmietany. Dodatkowo boki pokryć płatkami czekolady. Udekorować tort pozostałą bitą śmietaną i wiśniami.


piątek, 27 grudnia 2013, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Torcik jogurtowy z malinami

    Uwierzycie, że do przygotowania tego ciasta zużyłam prawie 1,5kg jogurtu greckiego? Może dlatego wyszło takie pyszne. Najlepsze i zupełnie bezproblemowe ciasto

  • Tort truskawkowy Eton Mess

    Czerwiec bez tortu z bitą śmietaną i truskawkami zdecydowanie się nie liczy! Tort przygotowałam na urodziny siostry. Zgodnie z życzeniem, na ciemnym biszkopcie,

  • Tort piętrowy malinowo-kokosowy

    Tort, który piekłam już jakiś czas temu na konkurs w gazecie. Konkursu nie udało mi się wygrać, ale szkoda przecież żeby taki przepis się zmarnował. Tort bardzo

Komentarze
2013/12/28 09:17:58
woow po prostu cudo!!!!
-
Gość: Goose, *.adsl.inetia.pl
2013/12/28 19:32:25
Pyszny byli :)
-
2013/12/28 22:19:46
Wygląda pięknie! Taki wysoki i elegancki :)
-
2013/12/28 23:50:47
Prezentuje się doskonale. Mniam:)
-
2013/12/29 12:02:09
Cudeńko! :)
-
2014/01/10 08:41:29
Bardzo aptetycznie wygląda Tort. Ciekawa jestem czy jest bardzo słodki?
-
2014/01/10 17:43:17
Tort zdecydowanie do tych bardzo słodkich nie należy. Krem czekoladowy jest wyważony w smaku, a bita śmietana jest bardzo delikatnie posłodzona. Jeśli lubisz bardziej słodkie torty, możesz do kremu czekoladowego użyć w całości mlecznej czekolady. Jeśli zaś bardziej wytrawne, użyj czekolady gorzkiej. Wydaje mi się jednak, że nie ma takiej potrzeby. Wiele osób próbowało tortu i mówiło, że jest idealny. Bardzo polecam!
-
2014/01/12 20:45:04
Świetnie, w takim razie upiekę tort na najlbliższą okazję:)
-
2014/01/15 14:03:13
Polecam! Koniecznie daj znać jak smakował:)
pozdrawiam:)
-
Gość: Antówka, *.cable-modem.tkk.net.pl
2016/04/04 13:38:26
jak niby do ubitej śmietany dałaś czekoladę? Skoro ona jak ostygnie i tak robi się gęsta.
-
2016/04/04 16:44:18
AntonówkaTrzeba wyczuć moment kiedy czekolada nie jest już gorąca, ale jest jeszcze płynna.
Można trochę pomieszać czekoladę łyżeczką, szybciej ostygnie.