Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

          Polubiliśmy ostatnio domowe drożdżówki. Te kupowane w cukierni nie dorastają im nawet do pięt. Drożdżówki z jabłkami piekłam już jakiś czas temu, na wycieczkę dla rodziców. Chyba smakowały, bo zniknęły w mgnieniu oka. Zresztą czy jest coś lepszego niż świeża drożdżówka pachnąca jabłkiem i cynamonem?

 

Składniki na ciasto (na ok 20 dużych drożdżówek):

  • 1 kg mąki
  • 8 dag świeżych drożdży
  • ok 0,5 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 20-25 dag cukru
  • 10 dag margaryny

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać resztę mleka, zarobić. Ciasto należy zarabiać bardzo starannie, wybijając ręką tak, aby weszło jak najwięcej powietrza. Jeśli ciasto będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę więcej mleka. Kiedy ciasto będzie już gładkie i odstające od ręki, stopniowo wlewamy stopiony, letni tłuszcz. Dokładnie wymieszać ciasto z tłuszczem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Nadzienie jabłkowe:

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka umyć, obrać, usunąć nasienie, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do dużego garnka, gotować. W razie potrzeby dolać wody. Kiedy jabłka będą już miękkie, dodać cukier i cynamon.

Składniki na kruszonkę:

  • 185g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 125g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić i bardzo mocno podgrzać, takim zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Z wyrośniętego ciasta formować kule, lekko spłaszczać i układać na posmarowanej margaryną i obsypanej kaszką manną blaszce. Bułki odstawić na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie, używając szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie, do którego nakładać nadzienie jabłkowe. Następnie bułki posypać kruszonką. Piec ok. 15minut w piekarniku nagrzanym do 1800.

Po upieczeniu i ostygnięciu udekorować lukrem lub cukrem pudrem.


czwartek, 15 listopada 2012, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Pączki z kajmakiem

    To moje drugie w życiu samodzielnie przygotowane pączki. Chyba wyszły nie najgorzej, prawda? Co roku brakuje mi czasu na usmażenie pączków, ale w tym roku wresz

  • Drożdżowe rogaliki dyniowe ze śliwkami i serem

    Drożdżowe ciasto dyniowe pojawiało się już na blogu w przeróżnych formach. Nie było jednak jeszcze rogalików. Jako, że śliwki ciągle są dostępne w sklepach, nad

  • Czekoladowe drożdżowe z cukinią, śliwkami i orzechami

    Nie wiem jak u was, ale u mnie na targowiskach śliwek w tym roku jest niewiele i są bardzo drogie. To nie jest dobry rok jeśli chodzi o owoce. Mimo to udało się

Komentarze
2012/11/15 15:58:50
Wspaniałe te drożdżówki! Z jabłkami jeszcze nie robiłam:-)
-
2012/11/15 18:23:54
To koniecznie spróbuj, bo były naprawdę pyszne:)
-
2012/11/15 20:53:07
Były bardzo pyszne :))




















-
2012/11/15 21:30:26
pyszne te Twoje drożdżówki:)
-
2012/11/15 22:44:38
Jabłko i cynamon to moje ulubione jesienne smaki:)
-
2012/11/16 00:44:20
fajny pomysł na drożdżówki ;)
-
2012/11/17 08:54:05
Rany, to wygląda naprawdę przepięknie. Uwielbiam bułki drożdżowe z kruszonką. Taką dużą... Od razu mam ochotę się uśmiechnąć jak patrzę na to zdjęcie ;)
-
2012/11/18 16:18:13
Nominowałam Cię do wyróżnienia Liebster Blog, szczegóły na mojej stronie:)
-
2012/11/20 23:27:42
Zapraszam cię do zabawy Liebster Blog. Szczegóły u mnie:)
-
2012/11/21 20:22:20
chyba właśnie przekonałaś mnie, że powinnam zacząć sama piec drożdżóweczki :D
-
2012/11/21 22:09:09
cukierki po papierkach - No pewnie, że tak. Tylko uważaj, bo one bardzo uzależniają:)
-
2012/11/23 06:46:56
Wspaniałe domowe drożdzówki. Częstuję sie:)
-
Gość: ka.wo, 178.73.59.*
2012/11/27 12:14:28
Wyglądają obłędnie :)