Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżówki ślimaczki z malinami i budyniem

                To już ostatni tegoroczny wypiek z malinami. Chyba powoli musimy żegnać się z piękną, kolorową i słoneczną jesienią. Zima puka już nam do okien. Nie wiem jak u was, ale u mnie dzisiaj od rana pada śnieg. Wprawdzie mrozu jeszcze nie ma, ale wieje zimny i mroźny wiatr. W taką pogodę nie ma nic lepszego niż kubek ciepłej herbaty, kocyk i dobra książka lub film. No i jeszcze do tego ciepła drożdżówka oczywiście. Wiem, że pewnie malin już nie znajdziecie, ale możecie zastąpić je innymi owocami. Wspaniały będzie też dżem malinowy. Przepis na ciasto pokazywałam wam już wcześniej. To stara receptura z domowej książki kucharskiej. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Jak dla nas jest idealne. Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 8 dag świeżych drożdży
  • ok 0,5 litra mleka
  • 3 żółtka
  • 20-25 dag cukru
  • 10 dag margaryny

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać resztę mleka, zarobić. Ciasto należy zarabiać bardzo starannie, wybijając ręką tak, aby weszło jak najwięcej powietrza. Jeśli ciasto będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę więcej mleka. Kiedy ciasto będzie już gładkie i odstające od ręki, stopniowo wlewamy stopiony, letni tłuszcz. Dokładnie wymieszać ciasto z tłuszczem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Nadzienie:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 5-6 łyżek cukru (jeśli budyń go nie zawiera)
  • 500g malin

Budyń ugotować na litrze mleka z dodatkiem cukru. Lekko przestudzić. Maliny umyć i osuszyć.

Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą porcję rozwałkować na prostokątnej desce. Wyłożyć 1/3 budyniu i rozsmarować. Na budyń poukładać maliny i lekko je usnąć. Ciasto zwijać wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem ciąć plastry grubości ok. 3cm. Układać na natłuszczonej blaszce w niewielkich odległościach. W ten sam sposób przygotować resztę ciasta.

Gotowe bułeczki odstawić do napuszenia na 30min. Piec ok. 15mnut w temperaturze 1800. Przed pieczeniem można posmarować bułki białkiem (ja nie smarowałam). Po upieczeniu i ostygnięciu polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

sobota, 27 października 2012, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto drożdżowe z kokosem i porzeczkami

    Dzisiaj mam dla was dość nietypowe ciasto. Drożdżowe, ale nie takie zwyczajne. Do ciasta dodałam maślanki, dzięki czemu jest ono delikatne i długo zachowuje świ

  • Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

    W pełni sezonu nie może zabraknąć oczywiście ciasta drożdżowego z rabarbarem. Przygotowałam je nieco inaczej. Ciasto drożdżowe, posmarowane nadzieniem z twarogu

  • Dyniowa drożdżówka z czekoladą

    Dzisiaj na dworze już prawie wiosna. Co powiecie więc na bardzo słoneczne ciasto? Oczywiście będzie to drożdżówka dyniowa, ale nie taka zwykła, bo z czekoladą i

Komentarze
2012/10/27 15:12:20
cudne bułeczki; dzis jak znalazł + kubek ciepłego mleka
-
2012/10/27 17:36:48
Przesmakowite drożdżóweczki....
-
2012/10/27 17:45:30
fantastyczna drożdżówka !
-
2012/10/30 22:08:01
Takie bułeczki życzyłabym sobie jutro na śniadanie, mogę na Ciebie liczyć? -)


www.przysmakiewy.pl
-
2013/01/13 23:10:31
zakochałam się w nich, muszę zrobić. Ile drożdżówek wyszło z tej porcji? Myślisz, że jak dam mrożone maliny to będzie ok?
-
2013/01/14 14:02:27
już zrobione, wyśmienite :)
-
2013/01/15 23:38:22
Cieszę się, że smakowały:)
Z tej porcji wychodzi dużo bułek, ok 1,5 dużej blachy!
A jak wyszły z mrożonymi malinami?
-
2013/01/16 00:21:10
właściwie to zrobiłam z budyniem i mieszanką mrożonych owoców: maliny, wiśnie, porzeczki i wyszły super, tylko trochę mniejsze chyba, być może bardziej rozwałkowałam ciasto, ale to akurat nie problem, zrobiłam z połowy porcji i już prawie zjedzone :P tzn. uchowało się kilka sztuk, które po upieczeniu zamroziłam :D ciasto rzeczywiście delikatne, puszyste. Super.
-
2013/01/16 13:27:28
Z taką mieszanką owoców musiały być wyjątkowe:)
Też uwielbiam ciasto drożdzowe z tego przepisu.
Przepis stary, ale sprawdzony:)
-
2014/05/11 19:41:30

Śliczne !!!:)))